stigao omikron

Koronavirus se u dvije Amerike širi brže nego ikad

12.01.2022 u 23:13

Bionic
Reading

Koronavirus se zbog omikron varijante širi u dvije Amerike brže nego ikad od početka pandemije, pa se broj slučajeva prošli tjedan udvostručio, na njih ukupno 6,1 milijuna, objavila je Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO) u srijedu

Omikron je stigao u gotovo sve države Sjeverne i Južne Amerike te se očekuje da će brzo postati dominantna varijanta u toj regiji, objavila je ta zdravstvena agencija koja okuplja gotovo sve države dva kontinenta.

Najviše novih slučajeva je u SAD-u gdje najveći rast imaju savezne države na istoku i srednjem zapadu.

Bolivija, Ekvador, Peru i Brazil također imaju značajan rast broja novozaraženih, a u Argentini i Paragvaju se tijekom prošlog tjedna on povećao za gotovo 300 posto, priopćio je PAHO.

  • +2
Cijepljenje u Kaliforniji Izvor: EPA / Autor: CAROLINE BREHMAN

„Jedna od karakteristika koja razlikuje omikron od drugih varijanti je da ima blaže simptome. Usprkos tome, zaraza omikronom može biti smrtonosna, pogotovo za one sa slabijim imunitetom i necijepljene“, rekla je direktorica PAHO-a Carissa Etienne.

U Latinskoj Americi i karipskim državama cijepljeno je gotovo 60 posto stanovnika. Čile, Kuba i Argentina imaju među najvećim postotcima cijepljenih na svijetu, rekla je Etienne.