ZAŠTO NA LATINICI?

Propaganda na najjače: Otkriveno što zapravo znače slova Z i V na ruskim tenkovima, školama, dresovima...

08.03.2022 u 11:43

Bionic
Reading

Još od 19. veljače, kada su analitičari i vojni stručnjaci prvi put na ukrajinskoj granici zamijetili slovo 'Z' na ruskim tenkovima, intenzivno se nagađa što to zapravo znači. Spekulacije su potaknute i činjenicom da slovo Z ne postoji u ćiriličnoj ruskoj azbuci. U međuvremenu, ruska vojna vozila u Ukrajini dobila su i druge rukom ispisane slovne oznake, poput O, X, A i V, često uokvirene kvadratima i trokutima, a rusko ministarstvo obrane razjasnilo je nedoumice za Z i V

U posljednja dva tjedna razvilo se nekoliko teorija o značenju rukom ispisanih slova na ruskim vojnim vozilima. Jedna od popularnijih teorija tumači da slova označavaju lokaciju stacioniranja trupa, s tim da Z označava 'zapad'. Prema drugom mišljenju, velike slovne oznake služe prevenciji tzv. prijateljske vatre, dakle otvaranja paljbe na vlastite postrojbe ili opremu temeljem pogrešnih informacija.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je na Instagramu da Z znači 'za pobjedu' (за победу) dok V označava 'snagu istine' (сила в правде) i 'zadatak će biti izvršen' (задача будет выполнена).

Nije razjašnjeno zašto su za konsolidaciju Rusa protiv 'mrskog Zapada' umjesto ćirilice odabrana slova abecede, pa se može samo pretpostaviti da je to učinjeno kako bi Europljani i Amerikanci, čija znak V znači pobjedu, dobro razumjeli poruku Moskve.

Ruska propaganda funkcionira kao švicarski sat pa je slovo Z gotovo preko noći prihvaćeno kao glavni simbol potpore invazije na Ukrajinu. Svega tri dana nakon početka rata državna medijska kuća RT najavila je preko društvenih mreža da kreće prodaja odjeće i prigodnih proizvoda sa znakom Z, da bi se potom pojavili i prvi manekeni - influenceri i 'obični' mladi Rusi - odjeveni u majice i 'hudice' sa slovom Z, izražavajući podršku ratu. Velike oznake sa slovom Z osvanule su na golemim stambenim zdanjima u predgrađima ruskih gradova i na oglasnim panoima u urbanim središtima.

Pojedine škole ovjekovječile su učenike postrojene u formaciju u obliku slova Z, a posebno je potresna takva fotografija neizlječivo bolesne djece na snijegu pred bolnicom u Kazanju.

Ruski dužnosnici natječu se u demonstraciji podrške ratu u Ukrajini, pa je tako Sergej Civilev, čelnik oblasti Kuzbass (Kemerevo), Rus rođen u Mariupolju, odlučio da će se ime njegove oblasti ubuduće pisati KuZbass. Slovo Z koristi se i za zastrašivanje unutarnjih neprijatelja pa je tako napisano na ulaznim vratima stanova članica i članova Pussy Riota i antiratnog NGO-a Memorial.

Ratni simbol Kremlja proširio se i izvan granica Rusije. U Srbiji je skup podrške ratu u Ukrajini obilježen ruskim zastavama sa slovom Z.

  • +7
Proruski prosvjed u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Ruski gimnastičar Ivan Kuliak 'proslavio' je na Svjetskom kupu u Dohi brončanu medalju u dresu sa slovom 'Z', stojeći pored 'zlatnog' Ukrajinca Ilije Kovtuna za vrijeme izvođenja državnih himni.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Guardian podsjeća na rusku povijest promoviranja simbola podrške vojsci. U vrijeme aneksije Krima, Rusija je silovito promovirala narančasto-crne vrpce sv. Jurja, i danas popularan znak podrške Kremlju.

Naravno, progresivni Rusi ismijavaju oznaku Z, pa se tako na ruskim prosvjedima protiv invazije na Ukrajinu mogu vidjeti transparenti s natpisom 'Za što?' (за чtо?).