OBLJETNICA U DELNICAMA

Predsjednik Josipović odjenuo maskirnu uniformu

08.09.2010 u 22:51

Bionic
Reading

Bojna za specijalna djelovanja (BSD) sa sjedištem u Delnicama danas je svečano proslavila 10. obljetnicu osnutka u nazočnosti hrvatskog predsjednika Ive Josipovića

Zapovjednik BSD-a brigadir Nikola Županić u pozdravnom je govoru istaknuo da je ta postrojba nastala 8. rujna 2000. spajanjem djelatnika Središta za posebne borbene vještine iz Šepurina i 1. hrvatskog gardijskog zdruga. Riječ je o najelitnijoj i najuvježbanijoj postrojbi hrvatske vojske, ustvrdio je Županić, dodavši da su njezini zadaci borba na kopnu, moru i zraku u svim vremenskim uvjetima. Među ostalim, uvježbana je za borbu protiv terorista, pomoć u mogućim elementarnim nepogodama i nesrećama većih razmjera, za sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama, provedbu specijalnih djelovanja u vojnim i nevojnim operacijama poput traganja i spašavanja, za izviđanje, prikupljanje i obradu obavještajnih podataka te izvođenje diverzantskih akcija.

Županić je podsjetio na sudjelovanje pripadnika BSD-a u međunarodnim mirovnim operacijama u nekoliko zemalja, kao što su Čad, Liberija, Afganistan, Sierra Leone. BSD je aktivno sudjelovao i u provedbi zajedničkih vojnih vježbi sa saveznicima iz NATO-a.

Predsjednik Ivo Josipović je, pred postrojenim pripadnicima BSD-a, ocijenio da su uspjesi te postrojbe legendarni i mogu ih ostvariti samo najbolji. Dodao je da je BSD jedan od stupova hrvatske obrambene moći, ali i hrvatski izlog u svijet zbog sudjelovanja u međunarodnim mirovnim operacijama.

Svagdje ste bili ponos i dika zemlje i to jer vas krasi, osim vrhunske uvježbanosti i opremljenosti, i srce koje omogućuje da date sve od sebe za obavljanje povjerenih vam zadaća, rekao je Josipović časnicima, dočasnicima i vojnicima.

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Josip Lucić kazao je da je BSD istinski potencijal na koji OSRH može računati, obećavši da će im glavni stožer i ubuduće omogućivati sve što je potrebno za vrhunske rezultate.

Pozdrave u ime predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića uputila je potpredsjednica Sabora Željka Antunović.

Nakon svečanosti na pisti vojarne Drgomalj u Delnicama pripadnici BSD-a izveli su nekoliko vježbi pokazavši tako razinu uvježbanosti.