poglavar spc-a

Porfirije u Jasenovcu: Zločinci su se 'ispisali' iz naroda i ne pripadaju nikome

13.09.2021 u 14:16

Bionic
Reading

Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) patrijarh Porfirije poručio je u ponedjeljak u Jasenovcu na središnjem obilježavanju svetih novomučenika jasenovačkih da su se zločinci ispisali iz svakog naroda i ne pripadaju nikome, prenijela je beogradska novinska agencija Beta

Govoreći o stradalima u ustaškom logoru u Jasenovcu, naglasio je da "naš odgovor na svaku ružnu riječ ili djelo ne smije biti zlopamćenje ili ne daj Bože osveta, ulaženje u spiralu zla, već molitva i praštanje".

Obilježavanje je održano u jasenovačkom manastiru svetog Jovana Krstitelja, piše agencija Tanjug.

Liturgiji u Jasenovcu nazočili su i srbijanski ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, član predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS) Milorad Pupovac.

U Jasenovcu, u najvećem koncentracijskom logoru na području NDH, ustaše su do 1945. godine ubile najmanje 83.145 ljudi, po poimeničnom popisu žrtava Javne ustanove Spomen područja (JUSP) Jasenovac.

Hrvatska i ja volimo se javno

Porfirije je poručio da ga, ako je netko u Hrvatskoj posumnjao u njegovu ljubav, to još više motivira da ostane vjeran Kristovu pozivu na ljubav.

Naglasio je i da je kao poglavar SPC-a onaj isti Porfirije koji je došao u Zagreb kao mitropolit.

"Uvijek i na svakom mjestu uvijek sam govorio samo i samo afirmativno o Hrvatskoj. A da li sam ponekad imao razloga da to ne činim, bilo ih je, ali prešutio sam svaki put", rekao je patrijarh Porfirije.

"Rekao sam i ponovit ću - Zagreb i ja se volimo javno, a sada ću dodati Hrvatska i ja se volimo javno - ma koliko to nekome smetalo - njegov je problem. Volim sve ljude Hrvatske bez obzira kojemu narodu pripadali. Ne očekujem apsolutno ništa zauzvrat", rekao je patrijarh Porfirije.