SVE VIŠE OVISNIKA

Petković o porastu zloupotrebe droga u Hrvatskoj: 'Kokain je gotovo sveprisutan'

29.02.2024 u 22:43

Bionic
Reading

Posljednjih godina sve je više ovisnika, ali i sve više novih vrsta droga. Povećava se i broj ovisnika o kocki, klađenju, igranju videoigara te ovisnika o internetu i društvenim mrežama

Svaka četvrta osoba probala je neku vrstu droge, najčešće marihuanu. Broj ovisnika raste, posebno među mladima.

'Djeca i mladi previše borave pred ekranima, bilo da se radi o mobitelu, televizoru, internetu, što stvara određene komunikacijske, socijalne i društvene probleme. Na tome intenzivno trebamo poraditi, a da ne govorimo o ovisnosti o igrama na sreću', rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, izvještava HRT.

Zato će se programi prevencije, osim na droge, usmjeriti i na pušenje, alkohol te ovisnost o internetu i igrama na sreću.

'U kojima mlade potičemo na samokritično ponašanje, na odgovornost, na pozitivne stilove života, socijalne vještine, pa im na taj način prilagođavamo programe koji su njima na određeni način zanimljivi', kaže Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije, Ministarstvo unutarnjih poslova.

'Ove godine smo financirali više od 350 projekata koje škole same daju, sudjelujemo u financiranu izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja s udrugama koje također provode preventivne programe zajedno sa školama, kaže Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unapređenje sustava odgoja i obrazovanja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Prošle godine više od 4500 prometnih nesreća skrivili su alkoholizirani vozači. Poginulo je 60 osoba. Porastao je broj kaznenih djela zlouporabe droge, kao i broj zapljena. Posebno zabrinjava pojava novih psihoaktivnih tvari na ilegalnom tržištu.

  • +16
Okrugli stol: Prevencija ovisnosti o drogama, alkoholu, pušenju i kockanju - postignuća i izazovi Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

'Njihov broj zadnjih desetak godina na području EU-a dosegnuo je 1000. U Hrvatskoj je približno između 150 i 200 takvih tvari detektirano. Ono što je najveći problem je što se većinom radi o spojevima koji su vrlo novi', rekao je pomoćnik ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković.

Uz nacionalnu telefonsku liniju, HZJZ pokreće i Portal ovisnosti, s ciljem da se svima koji se suoče s problemom ovisnosti pruže sve informacije i potrebna podrška.

Petković: Došlo je do relativizacije cijelog problema

Petković je večeras u središnjem HTV-ovu Dnevniku rekao da su, što se tiče trendova, posljednje godine vrlo izazovne. Što se tiče Hrvatske, najviše zabrinjava rast uporabe kanabisa. 'Ako gledamo 2011., 2015., 2019.', to je skoro pa sto posto, dodao je. Istaknuo je i porast uporabe različitih stimulansa. 'Pritom mislim na kokain, koji je postao gotovo pa sveprisutan, amfetamine te ecstasy', rekao je Petković.

Dodao je da je došlo do relativizacije cijelog problema, droga se više ne gleda kao opasnost. Naglasio je da su droge zabranjene zato što su štetne i mogu utjecati na zdravlje, odnosno u konačnici mogu prouzročiti i smrt. 'Jednostavno, ta relativizacija dovela je do povećane potražnje. Paralelno s time jedna žudnja za novcem dovela je do povećane dostupnosti', rekao je Petković.

'Na tržištu Europe na godišnjoj se razini okrene oko 30 milijardi eura samo od trgovine drogom', dodao je. 'Europa pokušava pronaći odgovor, a to je nova agencija za droge, koja će krenuti s radom sredinom ove godine', rekao je Petković.