nova hzjz-ova infolinija

U Hrvatskoj sve više ovisnika: U zadnjih deset godina pojavilo se 200 novih droga

29.02.2024 u 14:51

Bionic
Reading

Zbog velikog povećanja ovisnosti, što se očituje i u činjenici da je u Hrvatsku u zadnjih deset godina došlo oko 200 novih droga, te pojave fenomena ponašajnih ovisnosti, stručnjaci ističu kako je potrebno jačati i razviti nove preventivne i terapijske programe

Prevencija ovisnosti sve je izazovnija zbog sve veće produkcije, potražnje i ponude, upozorili su stručnjaci u četvrtak na okruglom stolu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Istaknuli su da se u nacionalnoj strategiji djelovanja na području ovisnosti do 2030. godine koja je donesena prošle godine prvi put spominju ponašajne ovisnosti kao što su ovisnost o internetu i igrama sreće.

Okrugli stol: Prevencija ovisnosti o drogama, alkoholu, pušenju i kockanju - postignuća i izazovi Izvor: Pixsell / Autor: Marko Picek/PIXSELL

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je kako bi se trebale proširiti terapijske aktivnosti u bolnicama te donijeti programi koje će biti dostupni bez upućivanja.

"Stalna pojava novih droga predstavlja veći problem kod prevencije i tretmanima jer im se mora stalno prilagođavati pošto su njihove posljedice nepoznate”, izjavio je Capak.

U zadnjih deset godina u EU pojavile su 1000 novih vrsta droga, a u Hrvatskoj je detektirano njih 150 do 200.

Za poboljšanje prevencije ovisnosti HZJZ razvio je Info liniju koja je namijenjena pružanju informacija o pomoći za ovisnost.

"Često ljudi žele potražiti pomoć prije nego što se problem razvije, ali nisu dovoljno hrabri da negdje odu i da naprave taj prvi korak”, izjavio je pomoćnik ravnatelja HZJZ-a, Željko Petković.

Istaknuo je kako je danas sve usmjereno na zadovoljstvo i zabavu što dovodi do povećanje potražnje te kako društvo, posebno mladi, treba razviti samokritičnost.

  • +16
Okrugli stol: Prevencija ovisnosti o drogama, alkoholu, pušenju i kockanju - postignuća i izazovi Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

U Ministarstvu unutarnjih poslova dostupni je niz preventivnih programa koje mlade potiču na samokritičko ponašanje, odgovornost, na pozitivne stilove života te opasnost droga.

Prošle godine je zabilježen blag porast kaznenih djela vezano uz droge, to jest 2496 kaznenih djela, 10 460 zapljena te 7851 prekršaja posjedovanje droge.

Programi za prevencije ovisnosti najviše se fokusiraju na djecu i mlade pošto su oni skupina na koje se može najlakše utjecati.

"Sustav vrijednosti je poremećen u društvu kad učenik s prozora škole može vidjeti kladionicu”, izjavio je Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Istaknuo je da učitelji i profesori nisu dovoljno educirani o ovisnostima te kako je potreban kolegiji koji će ih osposobiti da imaju bar jednu razinu kompetencija za edukaciju o ovisnost.

Planira se potpisivanje sporazuma u kojem surađuju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo zdravstva , HZJZ te Agencija za odgoj i obrazovanje o edukaciji prevencije ovisnosti.