dvadeset okrivljenika

Optužena skupina koja je prodajom droge navodno zaradila preko milijun eura

29.02.2024 u 14:55

Bionic
Reading

Uskok je, nakon provedene istrage, pred zagrebačkim Županijskim sudom optužio 20 okrivljenika zbog prodaje raznih vrsta droge, čime su, prema navodima tužiteljstva zaradili najmanje 1,1 milijun eura.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitet okrivljenika, izvijestilo da se 20-ero člana skupina tereti zbog zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Optužnicom se Viktoru Milakoviću i Darku Jandriću stavlja na teret da su, od lipnja 2019. do 22. prosinca 2021. u Zagrebu i drugim mjestima u Hrvatskoj, povezali u zajedničko djelovanje Lea Zdenjaka, Gorana Štimca, Vjerana Krvavicu te ostale okrivljenike, ali i druge nepoznate osobe radi nabave, prijevoza, prijenosa i preprodaje droge.

Milaković i Jandrić su, prema optužnici, kupovali veće količine marihuane, kokaina, amfetamina i MDMA radi daljnje preprodaje, a potom su pronalazili osobe zainteresirane za kupnju te droge. S kupcima su, navodi Uskok, dogovarali vrstu, količinu i cijenu pojedine droge.

Prema Milakovićevim uputama, jednako je postupao i Leo Zdenjak, a Jan Andabak po Jandrićevim uputama, pri čemu su Zdenjak i Andabak po dogovoru kupcima isporučivali drogu, stoji u optužnici.

Uskok navodi da su Milaković i Jandrić za prijevoz i isporuku droge angažirali Gorana Štimaca, Vjerana Krvavicu te još jednog njihovog suokrivljenika te druge zasad neutvrđene osobe, koje su njihovim nalozima i uputama u više navrata preuzimale drogu i isporučivale je kupcima.

Dio tako nabavljene droge predavali su suokrivljeniku koji ju je, sukladno Milakovićevim i Jandrićevim uputama i nalozima pohranjivao i čuvao u Zagrebu, gdje ju je i pakirao radi isporuke dogovorenim kupcima. Po nalozima Jandrića postupao je i još jedan njihov suokrivljenik koji je drogu spremao u garažu na Ravnicama.

Tužiteljstvo navodi da su među kupcima bila 14-orica okrivljenika, među kojima su bili Damir Medarić i Mario Gavrić, dok je jedan iz 20-ero člane skupine okrivljenika u jednom navratu sudjelovao u nabavi droge.

Uskok ističe da je skupina na ilegalnom narkotržištu nabavila najmanje 777,5 kilograma marihuane, 35,1 kilogram amfetamina, 22,1 kilogram kokaina, 3000 tableta MDMA, od čega su prodali 570 kilograma marihuane, 28,1 kilogram amfetamina, 21 kilogram kokaina i tisuću tableta MDMA.

Tako su pribavili protupravnu imovinsku korist od 1,1 milijuna eura koji su podijelili sukladno svojim ulogama u zločinačkom udruženju, dodaje tužiteljstvo. Uskok je u optužnici predložio da se od okrivljenika oduzme protupravna imovinska korist ostvarena kaznenim djelima.

Također je u odnosu na jednog okrivljenika predloženo produljenje istražnog zatvora, za četvoricu okrivljenika predloženo je produljenje određene mjere opreza, dok se četvorica okrivljenika od ranije nalaze u istražnom zatvoru u drugom kaznenom postupku.