'završena priča'

Petek: Postao sam nestranački zastupnik jer SDP nije prihvatio moj zahtjev za učlanjenje

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 26.01.2020 10:27
  • Objavljeno 26.01.2020 u 10:27
Renato Petek

Renato Petek

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Renato Petek u razgovoru za Hinu najavljuje da postaje nestranački zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini jer njegov zahtjev za učlanjenje u SDP nije prihvaćen, iako njegova bivša, ugašena stranka Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez sa SDP-om ima sporazum o pridruživanju

Petek najavljuje da izlazi i iz Kluba SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i kreće u okupljanje nezavisne građanske političke opcije.

'Stranka Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez (NH!-PS) ima sporazum o pridruživanju SDP-u, kao pravnom slijedniku. Poštivao sam odredbe dogovora i postupao u skladu s njima jer sam kao glavni tajnik i likvidator svoje stranke i obavljao poslove njezina spajanja i gašenja. Što se tiče mog rada u SDP-u, oni nisu poštovali svoj dio dogovora. Moj zahtjev za učlanjenje u SDP nije prihvaćen, dok je od većine mojih stranačkih kolega iz NH!-PS-a prihvaćen. Ne želim, niti mogu istraživati što je posrijedi. Za mene je ta priča završena', istaknuo je Petek.

Podsjeća da je postojao i dogovor da se pridruži timu predsjednika SDP-a Davora Bernardića vezano za stranačku dužnost - izvršnog tajnika za komunikaciju s građanima i simpatizerima, no, iako je to bilo navedeno na dnevnom redu Glavnog odbora SDP-a ta točka je bila skinuta s dnevnog reda te nije izabran.

Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas na pitanje Hine zašto nije prihvaćen Petekov zahtjev za primanje u stranku kaže da ne zna zbog čega ga nije primila njegova lokalna organizacija, ali da s Petekom razgovara i da su mu 'vrata SDP-a otvorena'. Podsjeća da Petek sudjeluje i u radu SDP-ova savjeta te da je zastupnik u Gradskoj skupštini jer mu je SDP dao mandat, a to znači da ima i SDP-ovu podršku.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras kaže da Peteka u SDP na telefonskoj sjednici nije primio mjesni odbor na Trešnjevci-jug i da Petek nakon toga više nije bio zainteresiran ući u stranku.

Smatra da nije dobro da ga tada nisu primili, te ističe da je on bio i prije i poslije toga zainteresiran da Petek uđe u SDP te da nije istina da ga se ne želi u stranci.

I Maras poručuje da su Peteku 'vrata SDP-a otvorena', ali i da očekuje da bi u slučaju da izađe iz kluba SDP-a bilo korektno i moralno da vrati mandat onome od koga ga je i dobio.

Petek međutim naglašava kako je sada postao nestranački, nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini te najavljuje nastavak rada za boljitak Zagrepčana i borbu protiv, kako kaže, 'štetnog sustava koji je uspostavio gradonačelnik Milan Bandić uz podršku HDZ-a i partnera'.

'Pokušat ću sada i dodatno doprinijeti oporbi, tražit ću saveznike, suradnike i sugovornike među onima koji nisu okaljani suradnjom s Bandićem', najavljuje Petek. Kaže da će uputiti poziv nezavisnim zastupnicima, vijećnicima, stručnjacima i napose građanima 'da djelujući zajedno izgradimo opciju koja će ponuditi nužna rješenja gradskih problema i time bolji Zagreb za sve građane'.

  • +3

Renato Petek

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Mogući partneri na lokalnim izborima u svibnju iduće godine su mu oni koji su sada oporba, a nalaze se od centra na lijevo. 

'Kada se bude raspravljalo o izlasku na izbore, u oporbi ćemo sjesti i morati dogovoriti model suradnje koji će polučiti najbolji rezultat, a da ispunimo i vlastite ambicije. Vjerujem da mnogi sada već znaju kako se Bandića više ne može mijenjati, niti korigirati. On je prošlost, a Zagrebu treba osigurati budućnost', tvrdi Petek.

Na pitanje misli li se kandidirati za gradonačelnika Zagreba, s obzirom da ga je u tome podržao i Dario Juričan, jedan od kandidata na nedavnim predsjedničkim izborima, Petek kaže da je spreman ući u utrku s drugima za dužnost gradonačelnika, no o tome će tek razgovarati unutar nove platforme i potom s oporbom. 

Za Juričana kaže da je njegova uloga značajna u razotkrivanju cijelog sustava koji je uspostavio Bandić, te vjeruje da suradnju s njim može nastaviti za boljitak Zagreba. 

  • +35
  • +32

Dario Juričan zauzima Holding

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Što će tiče izlaska na lokalne izbore kaže da će biti jedna strategija bude li Bandić kandidat za gradonačelnika, a druga, ne bude li. 'Ako će se Bandić kandidirati za gradonačelnika nas u oporbi će naprosto zdrav razum tjerati da pronađemo jednog kandidata, da svi stanemo iza njega i da ostvarimo maksimalan rezultat', istaknuo je.

Vjeruje da će u oporbi uspjeti vlastite ambicije podrediti tom osnovnom cilju -  da dođe do promjene u gradu. 

Ističe kako mu je sada prioritet okupiti suradnike, a za suradnju, nudi im pet točaka, od kojih je prva odgovorno i stručno upravljanje Gradom, njegovom imovinom, resursima i projektima.

'Efikasnost, ekonomičnost i transparentnost treba zamijeniti korupciju, klijentelizam i nepotizam te neefikasno i skupo upravljanje Zagrebom kao i rasipanje novca izvan sustava', ističe.

Nadalje, to je održiv i zelen grad, uz rješavanje problema otpada, te promet i kultura i kreativne industrije.

Peta točka je socijalna pravednost, jer, kaže Petek, iako Zagreb odskače, Hrvatska je jedna od najsiromašnijih članica EU.

Petek je uvjeren kako je svojim radom u Gradskoj skupštini ispunio povjerenje većine birača te kolega iz SDP-a i ostalih koalicijskih partnera preko čije je liste i ušao u nju, a temeljem predizbornog Sporazuma SDP-a i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez. 

'Sa SDP-om sam surađivao uvijek kada je postojala prigoda, kada sam bio pozvan, kao što je to bilo kada sam kao vanjski član bio uključen u rad nekih od njihovih savjeta. Mi smo se na kraju razišli i postao sam nezavisan i nestranački zastupnik. Ne prelazim Bandiću, ostajem u oporbi, nitko ništa ne gubi', poručuje Petek.

Naprotiv, vjeruje da će okupljanjem nezavisnih pojedinaca, platformi i inicijativa oporba u gradu samo još osnažiti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!