obračun na skupštini

Bandić izvrijeđao Vesnu Nađ: Ako vam se Advent ne sviđa, skočite u Savu

09.12.2019 u 11:35

Bionic
Reading

Kredit za žičaru od 537 milijuna kuna, Bandićeve afere, kriminal na Adventu, prodaja APIS-a - bila su neka od aktualnih pitanja koja su oporbeni zastupnici u Skupštini Grada Zagreba uputili gradonačelniku Milanu Bandiću

Prije nego li je počeo aktualni sat u Skupštini je zaiskrilo oko dnevnog reda. Naime iz redova oporbe predložili su da se na dnevni red uvrsti prijedlog zaključka Glasa i HSU-a, a sličan je bio prijedlog i Lijevog bloka, te su tražili hitno izvješće o tome po kojoj se pravnoj proceduri i propisima odradio posao oko Adventa, uključujući datume u kojima je što provedeno. Također su tražili financijsko izvješće u kojem bi se vidjelo koliki su bili troškovi Grada i koliko je Grad uprihodio od ovogodišnjeg Adventa.

Očekivano, to nije uvršteno, a Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) ustvrdio je da bi gradonačelniku trebalo uručiti nagradu u obliku reketa za najkorumpiraniji advent u Europi. Reket s natpisom donio je u Skupštinu.

Gradonačelnik je njegov istup nazvao performansom te je poručio da postoje institucije koje se time trebaju baviti.

'Ponosan sam na Advent. Ja sam ćaća Adventa!' odgovorio mu je gradonačelnik.

Vesna Nađ (SDP) prozvala je Bandića za korupciju u organizaciji Adventa, na što joj je odgovorio da ona 'nikad neće razumjeti što znače vizija, znanje, hrabrost i odgovornost'.

'Da to razumijete, vi biste bila gradonačelnica. Vi imate šprancu od 2009. godine – Bandić je kriminalac. Ćaća je napustio nestašnu djecu koju je politički učio hodati. Poštujem pozitivne propise. Koristim se vizijom koja je šest puta potvrđena na izborima. Tri puta je Advent proglašen najboljim u Europi. Da nije možda vašom vizijom', upitao je Bandić zastupnicu SDP-a.

Poručio joj je ako joj se ne sviđa - na njega ne mora ići ili da se baci u Savu.

'Nemam suicidalne misli, a da ste gradonačelnik jednog europskog grada, onda biste argumentirano odgovorili, a ne vrijeđali i govorili mi da se ubijem. Ako vi ne znate, pitajte vašeg vozača, on sigurno zna', poručila mu je Nađ.

No tu rasprava nije stala pa ju je gradonačelnik, iznerviran njenim prozivkama, upitao kako ju nije stid da mu govori da se bavi koruptivnim radnjama.

'Imate li vi dokaze za to?' zanimalo ga je.

  • +10
Sjednica zagrebačke Gradske skupštine 9.12. Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Renato Petek (Naprijed Hrvatska – Progresivni savez) nastavio je u još žešćem tonu pa je podsjetio Bandića da je danas Međunarodni dan protiv korupcije i nabrojio kako 'gradonačelnik pomaže da se naša zemlja stalno srozava na tablici iste'.

'Afera Srebrnjak, Brestovac, adventske kućice za pajdaše i prijatelje', nabrajao je Petek, pa spomenuo stanove i fiktivni razvod od supruge, na što mu je Bandić poručio da je 'jadan i čemeran čovjek'.

'Vaše delanje je blagotvorno kao i kuga u 16. stoljeću', nije se dao Petek.

'Odakle vam hrabrosti da prozivate bez argumenta? Nemam nijednu pravomoćnu presudu da se tako odnosite prema meni. Vi kao da živite u 1946. godini. Zarobljeni ste i zadojeni mržnjom', uzvratio je Bandić.

Stanka Kordića (GLAS) zanimalo je zašto Grad prodaje APIS IT državi, na što mu je gradonačelnik odgovorio kako je 'riječ o strateškoj odluci i procjeni da Gradu kao manjinskom vlasniku on ne treba'.

Tomašević je naveo kako Grad provodi javne rasprave koje nemaju smisla i građane radi budalama.

'Koja je poanta javne rasprave o otpadu, trajala je danas do ponoći, a mi danas moramo odlučivati o tome. Kad su se sve primjedbe stigle obraditi do jutros', upitao je Tomašević.

Bandić mu je na to odgovorio kako je u 29 dana javne rasprave stiglo 60 primjedbi, a samo jučer 400. 'Vi ste dali odgovor na sve', kazao je Bandić.

Matej Mišić (SDP) želio je znati zašto će se danas donijeti odluka o kreditnom zaduženju za žičaru i popratne objekte u visini od 537 milijuna kuna na 15 godina.

Na to ga je Bandić upitao gdje je vidio da se kapitalni projekti ne financiraju kreditima i dodao da su pokušali financirati se preko fondova EU-a i da će to napraviti najpovoljnijom kreditnom linijom.