regulacija upale

Otkriven novi mehanizam koji stimulira samoobnovu mozga nakon moždanog udara

11.08.2023 u 15:47

Bionic
Reading

Znanstvenici su identificirali novi molekularni put koji stimulira ozlijeđene moždane stanice da se same popravljaju nakon najčešćeg, ishemijskog moždanog udara. Otkriće bi moglo pomoći u ograničavanju ili poništavanju štete uzrokovane moždanim udarom te pospješiti oporavak pacijenta

Kada krvni ugrušak ili nakupljanje masnih naslaga blokira arteriju koja vodi do mozga, prekida dotok krvi i kisika u određeno područje, uzrokujući oštećenje ili smrt moždanih stanica. Ovo je poznato kao ishemijski moždani udar, a koji je najčešći tip moždanog udara. Činjenica da ljudi mogu nadoknaditi dio izgubljene funkcije mozga nakon ishemijskog moždanog udara, obično kroz intenzivnu rehabilitaciju, sugerira da se mozak može sam oporaviti nakon ozljede, ali mehanizmi na kojima se temelji taj neuralni popravak do sada su ostali nedostižni.

Već je dobro poznato da različiti lipidi koji nastaju nakon ozljede tkiva reguliraju upalu nakon takve ozljede, pa su se istraživači s Medicinskog i stomatološkog fakulteta u Tokiju usredotočili na to.

‘Postoje dokazi da se više lipida proizvodi nakon ozljeda tkiva što doprinosi reguliranju upale. Istraživali smo promjene u proizvodnji metabolita lipida kod miševa nakon ishemijskog moždanog udara. Zanimljivo je da su se razine specifične masne kiseline nazvane dihomo-gama-linolenska kiselina (DGLA) i njezinih derivata povećale nakon moždanog udara’, rekao je autor studije Takashi Shichita.

DGLA je dio obitelji omega-6 masnih kiselina s poznatim protuupalnim svojstvima. Kopajući dublje, istraživači su otkrili da enzim PLA2GE2 (fosfolipaza A2 skupina IIE) regulira otpuštanje DGLA. Manipulirajući ekspresijom PLA2GE2 kod miševa, otkrili su da ona utječe na oporavak moždanih stanica. Manjak enzima doveo je do veće upale, manje ekspresije čimbenika koji stimuliraju popravak neurona i većeg gubitka tkiva. Ovo otkriće vodilo je istraživače dalje na putu 'popravka', odnosno oporavka mozga.

‘Kada pogledamo gene izražene u miševima kojima nedostaje PLA2GE2, pronašli smo niske razine proteina koji se zove peptidil arginin deiminaza 4 (PADI4)’, rekao je Akari Nakamura, glavni autor studije. ‘PADI4 regulira transkripciju gena uključenih u popravak mozga i upalu. Nevjerojatno, ekspresija PADI4 u miševa ograničila je opseg oštećenja tkiva i upale nakon ishemijskog moždanog udara!’, dodao je.

Od DGLA preko PLA2GE2 do PADI4, istraživači su mapirali cijeli signalni put uključen u popravak mozga. Dok je studija koristila modele miševa, istraživači su otkrili da neuroni koji okružuju oštećeno mjesto moždanog udara izražavaju PLA2GE2 i PADI4 kod ljudi, što sugerira da put oporavka postoji i kod nas. Istraživači kažu da otkrivanje novog mehanizma koji pokreće popravak mozga može dovesti do terapije koja promiče učinke PADI4 i ubrzava oporavak nakon ishemijskog moždanog udara.

DGLA se nalazi u biljnim uljima, žitaricama, većini mesa i mliječnih proizvoda i nakuplja se u mozgu nakon konzumacije, što ukazuje na potencijal dijetetske terapije za sprječavanje neuroloških oštećenja koja se viđaju kod moždanog udara. Trenutno su omega-3 masne kiseline eikosapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA) jedini dodaci prehrani koji se promoviraju zbog svojih protuupalnih svojstava i sposobnosti smanjenja rizika od srčanih bolesti.

‘Iako su potrebne detaljne kliničke studije, naša otkrića mogu promijeniti trenutnu paradigmu, koja drži da su samo EPA ili DHA korisni za prevenciju ateroskleroze i vaskularnih bolesti’, zaključio je Nakamura. Studija je objavljena u časopisu Neuron.