nova studija

Hortenzija krije tajnu koja bi nam mogla pomoći u borbi protiv Alzheimera

28.07.2023 u 08:53

Bionic
Reading

Nova studija otkrila je da bi tvar ekstrahirana iz lišća biljke hortenzije mogla biti učinkovit tretman protiv proteinskih naslaga za koje se smatra da doprinose razvoju Alzheimerove bolesti

Puno nedavnih istraživanja usmjereno je na razvoj tretmana za usporavanje ili poništavanje Alzheimerove bolesti. Sa studijama koje upućuju na vezu između moždanog plaka, uzrokovanog nakupljanjem amiloidnog beta proteina, i kognitivnog pada, mnogi potencijalni tretmani usmjereni su na rješavanje ove posebne patologije mozga.

Sada su istraživači sa Sveučilišta Sahmyook u Južnoj Koreji otkrili da prirodna tvar koja se nalazi u listovima hortenzije obećava u liječenju amiloidnog beta plaka, za što se smatra da doprinosi razvoju Alzheimerove bolesti.

Tvar o kojoj je riječ je filodulcin, a nalazi se u hortenziji. Osušeni listovi hortenzije obično se koriste u azijskim zemljama za pripremu ljekovitog čaja, a filodulcin je poznat kao snažan prirodni zaslađivač, 400 do 800 puta slađi od saharoze. Osim toga, nedavne studije su pokazale da filodulcin može prijeći krvno-moždanu barijeru i inhibirati agregaciju beta proteina amiloida u mozgu.

‘Usredotočili smo se na povećanje razine dokaza u vezi s filodulcinom korištenjem različitih eksperimentalnih tehnika’, rekao je Se Jin Jeon, jedan od koautora studije. ‘Pretpostavili smo da filodulcin može ući u mozak i inhibirati agregaciju beta amiloida, što rezultira poboljšanjem različitih moždanih lezija koje se pojavljuju pri Alzheimerovoj bolesti.

Kako bi testirali svoju hipotezu, istraživači su koristili miševe koji su bili genetski modificirani da razviju amiloidni plak. Miševima su davali filodulcin ili kontrolnu tvar oralno jednom svaka tri dana tijekom mjesec dana. Nakon toga testirali su učenje i pamćenje životinja prije nego što im je analizirano tkivo mozga.

  • +8
Hortenzije Izvor: Profimedia / Autor: Sue Kennedy / Flowerphotos / Profimedia

Otkrili su da filodulcin inhibira agregaciju beta amiloida i razbija postojeće nakupine. Također su otkrili da je ekstrakt smanjio neurotoksičnost povezanu s beta amiloidom i ublažio oštećenje pamćenja, što su istraživači pripisali smanjenju agregata.

‘Naša je studija prva koja je izvijestila da filodulcin može modificirati temeljnu patogenezu Alzheimerove bolesti, sugerirajući mogućnost prevencije demencije ili odgađanja napredovanja bolesti’, rekao je Jeon.

Istraživači se nadaju da će njihova studija dovesti do razvoja spojeva na bazi filodulcina za liječenje AD-a.

‘Bit će potrebno više od 20 godina da se razvije liječenje, ali u ovoj fazi rezultati studije mogu se koristiti za pružanje mape vodiča koja može pomoći u sprječavanju ili poboljšanju simptoma demencije’, rekao je Jeon.

Studija je objavljena u časopisu Biomedicine & Pharmacotherapy.