kreću ispitivanja

Što kažete na lijek koji bi omogućio da nam izrastu potpuno novi zubi?

23.07.2023 u 12:51

Bionic
Reading

Japanski tim znanstvenika spreman je isprobati eksperimentalni lijek koji bi omogućio da nam u slučajevima gubitka ili oštećenja izrastu potpuno novi zubi

Neke vrste morskih pasa dobivaju novi set zuba svakih nekoliko tjedana dok krokodilima, s obzirom na dugovječnost, tijekom života izraste i nekoliko tisuća njih. Mogućnost beskrajne zamjene zuba nešto je što nije svojstveno ljudima, pa ni gotovo svim drugim sisavcima. ‘Zaglavili’ smo s paketom od 32 zuba koji u djetinjstvu zamijene one mliječne.

Sada je japanski tim znanstvenika spreman isprobati eksperimentalni lijek koji bi ljudima omogućio da im izrastu potpuno novi zubi.

Kliničko ispitivanje zakazano je za srpanj 2024., a prvi na kojima će lijek biti testiran su pacijenti s agenezom zuba, genetskim stanjem koje rezultira njihovim nedostatkom. Prođe li sve po planu, već 2030. tretman bi bio dostupan općoj populaciji.

‘Ideja o rastu novih zuba san je svakog stomatologa’, rekao je Katsu Takahashi, voditelj istraživanja te voditelj odjela za stomatologiju i oralnu kirurgiju u Institutu za medicinska istraživanja Kitano u bolnici u Osaki. ‘Radim na ovome otkad sam diplomirao’, dodao je.

U ranijoj studiji istraživači su došli do antitijela za gen-1 povezan sa senzibilizacijom maternice (USAG-1), a koji bi mogao stimulirati rast novih zuba kod miševa s agenezom.

Znanstvenici su otkrili da USAG-1 stupa u interakciju s drugim proteinima kako bi suzbio rast zuba. Blokiranje interakcije može dovesti do signalizacije koštanog morfogenetskog proteina (BMP), što pokreće njihov rast.

Nastavno na te pokuse na miševima iz 2018., pokusi s tvorovima imali su sličan uspjeh i rezultirali novim zubima. Životinjama je tako izrastao sedmi prednji zub, istog oblika i sastava kao i ostali.

‘Nadamo se da ćemo utrti put kliničkoj upotrebi lijeka’, rekao je Takahashi.

Godinama su znanstvenici, među ostalim eksperimentalnim istraživanjima, pokušavali probiti šifru genetske ekspresije koja omogućuje životinjama poput morskih pasa da im kontinuirano rastu zubi.

Izvorna studija iz 2021. objavljena je u časopisu Science Advances.