CROBAROMETAR

ORaH pretekao SDP, Josipović 'šiša' Kolindu Grabar Kitarović

25.09.2014 u 18:20

Bionic
Reading

ORaH je sustigao SDP na drugom mjestu. Od proljeća neprekidno raste dok SDP pada, javio je Dnevnik Nove TV u redovitom Crobarometru Ipsos Pulsa u prvoj polovici rujna. Na predsjedničkim izborima, kako danas stvari stoje, predsjednik Ivo Josipović može računati na 49 posto potpore, a HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović osvaja 38 posto potpore birača

S podrškom od 17,9 posto, ORaH je u devet mjeseci postao politički najpoželjnija stranka i pretekao SDP s 17, 3 posto. Prvi put otkad se provodi Crobarometar SDP više nije ni prvi ni drugi, već treći izbor, javlja Dnevnik Nove TV. HDZ je postojano prvi s 25,7 posto te je već četvrti mjesec s gotovo istim rejtingom.

Iako je razlika između SDP-a i ORaH-a unutar 0,6 posto (a statistička pogreška istraživanja +/-3 posto), ovoliko približavanje ovih dviju stranaka može biti prekretnica na političkoj sceni u korist ORaH-a. Daleko iza prve tri stranke je HSP dr. Ante Starčević s 3,7 posto,  slijedi HDSSB s 2,9 posto, a Hrvatski laburisti i Lista Ivana Grubišića imaju po 2,7 posto. IDS je na 2,4 posto, lista Milana Bandića je na 2,1 posto, HSU je na 2 posto, a HNS je završio mjesec na 1,7 posto. Isti postotak osvaja i Hrvatska zora – 1,7 posto.

HSS je završio mjesec na 1,6 posto, a Blok umirovljenika na 1,3 posto. HSLS je na 0,9 posto, HSP na 0,9, a Hrast na 0,8 posto. Čačićevi reformisti u rujnu su uživali potporu 0,8 posto građana. SDSS je na 0,4 posto, a Gabrićev Nacionalni forum na 0,1 posto. Za neku drugu stranku glasovalo bi 0,5 posto, a neodlučnih je 9,6 posto birača.

HDZ-ova koalicija osam stranka pobijedila bi na izborima s osvojenih 31,7 posto potpore birača, a Kukuriku koalicija osvaja 21,9 posto potpore

Vladajuća će koalicija, smatra 79 posto birača, odraditi mandat do kraja. Samo 14 posto birača misli da će se raspasti.

Predsjednički izbori održat će se za manje od 100 dana, a Ivo Josipović može računati na 49 posto potpore da se kojim slučajem danas bira predsjednik. HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović dobila bi, da su danas izbori, 38 posto potpore birača. Milan Kujundžić, koji je najavio utrku, da su danas izbori, dobio bi 3,1 posto. Neki drugi kandidati dobili bi 3,7 posto potpore, a neodlučnih je 6,1 posto birača.

Ako se uključe i sigurni i vjerojatni birači, Josipović dobiva 48,8 posto, a Grabar Kitarović 32,8 posto potpore birača. Kujundžić bi osvojio 3,9 posto birača, a ostali 4,8 posto. Neodlučnih je 9,7 posto birača.

Josipovićevih 49 posto je na korak do pobjede u prvom krugu, no to nikome još nije pošlo za rukom od 1997. i pobjede Franje Tuđmana

Vjerojatnije je da ćemo u drugom krugu birati između Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović. Među sigurnim biračima Josipović bi imao 51,5 posto, a Grabar Kitarović 41,7 posto. No borba će se voditi za 6,7 posto neodlučnih birača iz prvog kruga. Ako se uključe sigurni i vjerojatni birači, onda Ivo Josipović osvaja 52,4, Kolinda Grabar Kitarović 38,6 posto, a neodlučnih je 8,9 posto birača.