pristisak na vladu

IDS i GLAS idu na interpelaciju o Istanbulskoj konvenciji

06.03.2018 u 17:15

Bionic
Reading

Nakon što su prošli tjedan iz IDS-a i GLAS-a zatražili oporbenu podršku za ratifikaciju Istanbulske konvencije, u srijedu u podne u Saboru će biti održan i sastanak na tu temu

IDS i GLAS će, doznajemo, na sastanku s ostatkom oporbe predložiti da se pokrene interpelacija o radu Vlade u slučaju Istanbulske konvencije. Naime, prijepori oko ratifikacije tog dokumenta traju već neko vrijeme, a iz HDZ-a još uvijek ne postoje naznake kada bi se o Konvenciji moglo raspravljati u Saboru te glasati o njenoj ratifikaciji.

Na dnevnom redu Sabora je SDP-ov prijedlog za ratifikaciju Konvencije, no vladajuća većina taj zahtjev još nije stavila na raspravu.

U IDS-u i GLAS-u smatraju kako je interpelacija bolji način pritiska na vladajuće nego čekanje da većina sama predloži ratifikaciju ili stavi SDP-ov prijedlog na raspravu. 'Interpelacija je jedini način u kojem postoje barem neki rokovi. Naime, nakon što je se stavi u proceduru predsjednik Sabora ima rok od 15 dana dostaviti interpelaciju Vladi na očitovanje, nakon čega Vlada ima rok od 15 dana za očitovati se. Nakon što očitovanje pošalje natrag u Sabor, predsjednik Sabora ima 15 dana za dostaviti ga zastupnicima', pojašnjava za tportal GLAS-ov Igor Kolman.

No, ne postoje rokovi za stavljanje interpelacije na raspravu, čega su svjesni i u GLAS-u. 'Nema rokova, no nama je važno i vidjeti hoće li se ili neće Vlada očitovati u roku', kaže nam Kolman.

Odbor za ljudska prava dao rok Vladi do ljeta

O Istanbulskoj konvenciji raspravljao je u Saboru i Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Nakon višesatne rasprave jednoglasno su donijeli zaključak kojim Vladi predlažu da u najkraćem mogućem roku, a najkasnije do ljetne stanke, uputi u saborsku proceduru Zakon o ratifikacije Istanbulske konvencije. No, hoće li se Vlada držati tok roka državna tajnica Ministarstva obitelji i demografije Margareta Mađerić nije otkrila. 'U završnoj smo fazi, ima još nekih završnih radnji koje treba provesti i tada ćemo uputiti u saborsku proceduru', rekla je Mađerić, a upitana hoće li to biti do ljeta, dodala je: 'Vidjet ćemo.'

U roku se, primjerice, Vlada očitovala u slučaju SDP-ove interpelacije o Ini, no o njoj se još uvijek nije raspravljalo u Saboru iako je prošla već godina dana od stavljanja u proceduru.

Stoga su u SDP-u, čiju podršku traže i IDS i GLAS, skeptični prema interpelaciji. Umjesto toga će, doznajemo, predložiti da oporba skupi potpise kojim bi od predsjednika Sabora zatražili da SDP-ov prijedlog stavi na raspravu. Ti potpisi bi bili neobezujući, no u SDP-u smatraju da bi bili dodatni pritisak na vladajuće.

  • +5
Amsterdamska koalicija Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

To što prema poslovniku nema roka za raspravu o interpelaciji problematično je i zastupnicima Mosta, no u toj stranci nam kažu da će IDS i GLAS dobiti njihov potpis ukoliko će se incijativom samo tražiti da se o Konvenciji raspravlja.

'Ja ne znam od čega bježi vladajuća većina. Ja ne vidim gdje je problem u izbjegavanju rasprave. Čemu to? Rasprava vam daje mogućnost da vam daje argumente. Ja želim da se dogodi rasprava o toj temi i da se konačno rasčiti taj dio. Stvara se fama oko Istanbulske konvencije, a nitko ne želi o njoj razgovarati', kazao je prošli tjedan, gostujući na N1, čelnik mosta Božo Petrov.

Što se tiče same ratifikacije, Petrov je tada kazao da on osobno nije za nju te da će zastupnici Mosta, ako Konvencija ikada dođe na raspravu u Saboru, glasati po svojoj savjesti.

'Što se tiče Istanbulske konvencije, ajmo razdvojiti dvije stvari. Ona se bori protiv nasilja, ali je isto tako u ovom trenutku kontaminirana u javnosti s rodnom ideologijom. Mene zanimaju argumenti u Saboru je li Istanbulska konvencija alat za borbu protiv nasilja ili su to stražnja vrata za rodnu ideologiju. Ne volim kada mi se pokušava uvaliti nešto sa strane. Ako će mi doći oni koji su pobornici Istanbulske konvencije i reći da je zakona nad ženama, ja sam apsolutno protiv bilo kakvog nasilja. Ajmo maksimalno postrožiti zakone protiv nasilja i onemogućiti bilo kakvo nasilje i riješili smo Istanbulsku konvenciju. S druge strane mislim da to nije cijela priča i s obzirom da ne želim tako djelovati, ja ću reagirati u trenutku kada čujem raspravu, ali na ovakav način ja neću biti za Istanbulsku konvenciju ako se pokažu ovakvi argumenti', kazao je Božo Petrov.