PROSVJED U ZAGREBU

Poruka Vladi i Saboru: Nismo sluškinje i nikada to nećemo biti

 • Autor: V. B./Hina
 • Zadnja izmjena 10.02.2018 14:45
 • Objavljeno 10.02.2018 u 14:43
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Situaciju u Hrvatskoj po pitanju ženskih prava i nasilja nad ženama nije dobra, svake godine sve je veći broj ubijenih, a svakih 15 minuta u Hrvatskoj je jedna žena zlostavljana, istaknuto je u subotu na prosvjedu "Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije" na zagrebačkom Cvjetnom trgu, s kojeg je od Vlade i Sabora još jedanput zatraženo da ratificiraju Istanbulsku konvenciju kao okvir za poboljšanje statusa žena i alat za efikasniju zaštitu žena i djevojčica

"Podaci govore da će svaka treća žena na svijetu tijekom svog života od doba djevojčice do doba žene starije dobi biti zlostavljana - bilo da se radi o partneru, obitelji, na poslu, bilo da se radi o seksualnoj ucjeni, ekonomskoj ovisnosti. Najčešće danas trpimo ono što zovemo institucionalno nasilje, a to je kada institucije ne kažnjavaju nasilnike", naglasila je jedna od organizatorica prosvjeda, izvršna direktorica Centra za ženske studije Rada Borić.

Istaknula je da je Istanbulska konvencija okvir za poboljšanje statusa žena kad je riječ o nasilju nad njima.

"Ovdje smo danas zato što želimo da se ratificira Istanbulska konvencija, da se prestane s pričama o rodnim ideologijama. Istanbulska konvencija je okvir za poboljšanje statusa žena po pitanju nasilja nad ženama. Stekli su se svi uvjeti u Hrvatskoj da se ratificira Konvencija. Želimo poručiti Vladi i Saboru da nismo sluškinje i da nikada to nećemo niti biti", kazala je Borić, dodavši da zlostavljanje žena nije privatna stvar.

Prosvjedom "Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije" koji su organizirale brojne organizacije civilnog društva, aktivistice i brojni građani koji su se pridružili borbi za ratifikaciju Konvencije, obilježava se ovogodišnji globalni događaj "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama".

Ove godine za prosvjed je odabrana simbolika distopijske knjige i popularne serije "Sluškinjina priča" da bi se, kako su istaknuli organizatori, "predočio smjer u koji nas guraju ultrakonzervativne interesne grupe koje već nekoliko godina rade na ukidanju mehanizama zaštite ženskih ljudskih prava". 

Prosvjed je počeo u podne, a dolazak sluškinja odjevenih u crvene plašteve i bijela pokrivala za glavu kakve nose likovi iz romana Margaret Atwood, popraćen je glasnim bubnjanjem.

 • +13
 • +10

Sluškinje

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Odore sluškinja šivale su članice udruge Kamensko, a na prosvjedu su aktivistice  pročitale sedam priča žena koje su preživjele nasilje te dijelove Istanbulske konvencije. Čitale su pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, bivša premijerka Jadranka Kosor, novinarka Maja Sever, tv voditeljica Daniela Trbović, glumica Judita Franković, Sandra Benčić i Gordan Bosanac iz nevladinih udruga.

Komunikacijski stručnjak Milan Majerović Stilinović poručio je kako je potrebno, kao što navodi i Konvencija, osuditi sve oblike nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, prepoznajući da je ostvarenje ravnopravnosti žena i muškaraca ključni element u sprečavanju nasilja nad ženama.

"Treba prepoznati da je nasilje nad ženama manifestacija povijesno nejednakih odnosa moći između žena i muškaraca, koji su doveli do dominacije nad ženama i diskriminacije žena od strane muškaraca te do sprečavanja punog napretka žena i to treba promijeniti", naglasio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 53

Prikaži sve
 • peppermint

  10.02.2018 19:53 4 odgovora

  pozdrav..budite dobri..i cuvajte zene ..bez njih nemate nista..:-)

 • inainic

  10.02.2018 15:22 11 odgovora

  A kako bi bilo da umjesto krabulja nosite transparente tipa: dobro razmislite za koga se udajete , pazite s kim se zabavljate, koristite kontracepciju i vi vodite računa o tome, barem ponekad poslušajte roditelje jer su oni najiskreniji prema vama, bježite pri prvom znaku nasilja , ljubav ili po...

 • dr.zlikovac

  10.02.2018 18:47 1 odgovora

  Oće dokttore,biti će i muški i ženskih WCa..i još dodatnih, za one koji se ne mogu u trenutku nužde odlučiti šta su:P

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi