UOČI UVOĐENJA COVID POTVRDA

Kreće navala na testiranje, ljekarne očekuju velike gužve: Poznato je i koliko će prosječno koštati PCR test

14.11.2021 u 22:54

Bionic
Reading

Od utorka se za ulazak u sve državne i javne ustanove uvode COVID potvrde, pa se u ponedjeljak očekuju velike gužve na tisućama mjesta za testiranje diljem zemlje. Osim uobičajenih testnih mjesta, testiranja na će se moći obaviti i u ljekarnama pa se sutra i ondje očekuju velike gužve. U Hrvatskoj je 1200 ljekarni i nemaju sve uvjete za testiranje

Magistra Ana Soldo, predsjednica Hrvatske liječničke komore, građanima je preporučila da prije odlaska na testiranje u najbližu ljekarnu provjere termine.

'Testirati se može u ljekarnama koje će do sutra osposobiti svoje prostore i uvjete za prostore i uvjete za provođenja testiranja. Mi smo danas cijeli dan pripremali upute ljudima kako da svoju novu djelatnost ustroje i pretpostavljam da će se veliki broj ljekarni u to uključiti. Naravno, većina njih neće testirati kroz cijelo svoje radno vrijeme jer mi moramo obavljati i svoj redovni posao. Građanima je najjednostavnije vidjeti web stranicu svoje najbliže ljekarne ili kontaktirati ih telefonom ili osobno i provjeriti termine testiranja', objasnila je magistra Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, za HRT.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Neki će ljekarnici i odlaziti do nekih ustanova kako bi obavili testiranje.

'Kako ne bi poremetili svakodnevni rad dali smo upute ljekarnicima kako mogu ići testirati i u prostorima poslodavaca koji od njih zatraže tu uslugu. Napisali smo detalje upute koje su to procedure. To su uglavnom vrtići, škole i neke institucije', ističe Soldo.

  • +14
Gužve za testiranje na koronavirus u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Kaže kako se nalazi testiranja mogu dobiti u papirnatom obliku u ljekarni, mogu se uputiti putem e-maila pacijentu koji je testiranje obavio u ljekarni, a može se poslati i skupni nalaz poslodavcu o statusu njegovih zaposlenika.

'Ne znamo još točne cijene, ali vjerujem da će se svi referirati prema cijenama koje imaju Zavodi za javno zdravstvo. Prema današnjim podacima to je 150 kuna', rekla je Soldo.