grabovac

Obljetnica spomena na najmlađu žrtvu u Domovinskom ratu

26.09.2023 u 19:15

Bionic
Reading

Komemoracijom kod spomen-obilježja u Grabovcu u srijedu je obilježena 32. obljetnica pogibije troje djece u velikosrpskoj agresiji, među kojima je bila i najmlađa žrtva iz Domovinskog rata, tromjesečni Ivan Špoljarić

Obljetnicu stradanja 18-godišnje Josipe Špoljarić, 17-godišnje Dubravke Špoljarić i tromjesečnog Ivana Špoljarića obilježili su kod spomenika obitelj stradalih, izaslanici predsjednika Republike, Vlade i Sabora, učenici Srednje škole Plitvička jezera, te predstavnici županije, gradova, općina i udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Ličko-senjske i Karlovačke županije.

Nedaleko od ceste D1 podignuto je 2017. spomen-obilježja djeci ubijenoj 26. rujna 1991. u turističkom kampu gdje su prognane obitelji iz sela Karana našle privremeno utočište. Dvije djevojke i tromjesečno dijete izgubili su živote od krhotina granate ispaljene s brda Višnjevača iznad sela Smoljanca na prognanički auto-kamp u Grabovcu.

U trenutku tragedije, očevi poginule djece (hrvatski branitelji) nalazili su se u selu Korana i branili svoje domove od velikosrpskog agresora. Tužnu vijest su čuli tek sutradan ujutro oko 6 sati na radiju.

Njihovoj žrtvi danas su se poklonili izaslanik predsjednika RH brigadir Marin Kostelac, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora ličko-senjski župan Ernest Petry, izaslanik predsjednika Vade i ministra hrvatskih branitelja general Josip Lucić, u ime Ličko-senjske županije zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić.

Načelnik Općine Plitvička jezera Ante Kovač zahvalio je udrugama branitelja koje iz godine u godinu organiziraju obilježavanja takve vrste, ne samo u Grabovcu, već širom plitvičkoga kraja.

General Josip Lucić prisjetio se i tragedije koja se dogodila na Krvavi Uskrs kada je poginuo Josip Jović te istaknuo da su najveća vrijednost prisutna djeca. "Pred njima je život i naša je odgovornost da ta djeca rastu u miru, sreći i vjeri u hrvatsku državu“, poručio je.

Župan Petry izrazio je duboki pijetet obitelji Špoljarić te naglasio sva ulaganja i nastojanja kako bi djeca toga kraja ostala na svojoj djedovini i održala opstojnost života na tim prostorima.

Molitvu za stradale predvodio je velečasni Dino Rupčić uz koncelebraciju mons. Mile Pecića.