Ajay Banga

Novi šef Svjetske banke: Sve je veći jaz između bogatih i siromašnih

18.07.2023 u 08:59

Bionic
Reading

Novi šef Svjetske banke, na sastanku ministra financija G20 u Indiji, rekao je u utorak da rastući jaz između bogatih i siromašnih nacija riskiraju produbljivanje siromaštva u zemljama u razvoju

Mnoge se zemlje još uvijek oporavljaju od dvostrukog udarca pandemije koronavirusa i posljedica ruskog rata u Ukrajini -- koji je pogodio globalne cijene goriva i roba.

Klimatske promjene, u međuvremenu, najteže pogađaju neke od najsiromašnijih zemalja koje se teško mogu nositi s njima.

Ajay Banga, predsjednik Svjetske banke, rekao je kako se boji da nedostatak napretka može dovesti do većeg jaza globalnog gospodarstva, na štetu najsiromašnijih na svijetu.

"Ono što me drži budnim noću je nepovjerenje koje tiho razdvaja globalni sjever i jug u trenutku kada se moramo ujediniti", rekao je Banga na dvodnevnom sastanku ministara financija i čelnika središnje banke u Gandhinagaru, Država Gujarat.

"Frustracija globalnog juga je razumljiva. Na mnogo načina oni plaćaju cijenu za naš prosperitet", rekao je Banga rođen u Indiji, naturalizirani američki državljanin koji je prošlog mjeseca preuzeo dužnost u banci nakon što ga je nominirao američki predsjednik Joe Biden.

"Zabrinuti su da će obećani resursi biti preusmjereni na obnovu Ukrajine, smatraju da se energetska pravila ne primjenjuju ravnomjerno, ograničavajući ambicije, te su zabrinuti da će stisak siromaštva zahvatiti još jednu generaciju."

Svjetska banka rekla je da radi na povećanju svoje financijske sposobnosti -- uključujući prikupljanje hibridnog kapitala od dioničara -- kako bi potaknula rast i radna mjesta, ali je rekla da se buduće gospodarstvo ne može oslanjati na širenje po cijenu okoliša.

"Jednostavna istina je: ne možemo podnijeti još jedno razdoblje rasta s intenzivnim emisijama", rekao je Banga.

Indijska ministrica financija Nirmala Sitharaman, predsjedavajuća i domaćin skupa, otvorila je razgovore u ponedjeljak podsjetivši čelnike na njihovu odgovornost "da usmjere globalno gospodarstvo prema snažnom, održivom, uravnoteženom i uključivom rastu".

Sjedinjene Države kažu da bi napori za reformu multilateralnih zajmodavaca kao što su Svjetska banka i druge regionalne institucije mogli otključati 200 milijardi dolara u sljedećem desetljeću.

Sporazumi o restrukturiranju dugova za zemlje s niskim prihodima u središtu su pozornosti Grupe 20 velikih gospodarstava, ali dužnosnici navode da je postignut mali napredak.

Kina, drugo po veličini svjetsko gospodarstvo i glavni zajmodavac nekoliko zemalja s niskim prihodima u Aziji i Africi, do sada se opirala svakoj formuli restrukturiranja duga koja bi odgovarala svima, rekli su dužnosnici.

Više od polovice svih zemalja s niskim dohotkom blizu je ili je u dužničkoj krizi, dvostruko više nego u 2015., rekla je američka ministrica financija Janet Yellen.

Yellen je u nedjelju rekla da se predugo pregovaralo o zambijskom dugu, ali je dodala da se nada da će rješenje duga za Ganu i Šri Lanku biti "brzo finalizirano".

Ministri financija regionalnih suparnika i susjeda Indije i Kine sastali su se rano u utorak, bez komentara novinarima.

Razgovori skupine G20 također su bili usredotočeni na reformu multilateralnih razvojnih banaka, propise o kriptovalutama i lakši pristup financiranju za ublažavanje i prilagodbu utjecaju klimatskih promjena.

Nedavno dogovoreni prvi korak o pravednijoj raspodjeli poreznih prihoda od multinacionalnih tvrtki -- koji je prošli tjedan postiglo 138 zemalja -- također će biti isporučen.

Multinacionalne kompanije, posebno tehnološke, trenutno mogu lako prebaciti profit u zemlje s niskim poreznim stopama iako tamo obavljaju samo mali dio svojih aktivnosti.