ZABRINUTOST OKO POTRAŽNJE

Cijene nafte pale ispod 79 dolara, ulagače brine Kina

17.07.2023 u 17:20

Bionic
Reading

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 79 dolara budući da su ulagače zabrinuli podaci o rastu kineskog gospodarstva, potaknuvši zabrinutost za potražnju

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 97 centi nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 78,90 dolara. Prošli petak zaključila je trgovinu u minusu 1,49 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 83 centa nižoj cijeni, od 74,59 dolara. Prošli petak zaključio je trgovinu u minusu 1,47 dolara. Na kraju prošlog tjedna cijene su zakočili val prodaja i jači dolar koji smanjuje kupovnu moć kupaca s drugim valutama, a time i potražnju.

U ponedjeljak pozornost se preusmjerila na podatke o kineskom BDP-u, koji su pokazali rast aktivnosti u razdoblju od travnja do lipnja za 6,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Analitičari su očekivali 7,3-postotni rast.

'BDP je bio slabiji no što se očekivalo, što neće stišati zabrinutost za kinesko gospodarstvo', rekao je ING-ov voditelj istraživanja roba Warren Patterson. Oporavak drugog gospodarstva svijeta nakon ukidanja pandemijskih ograničenja posustao je zbog slabljenja domaće i inozemne potražnje.

Uteg cijenama bila je danas i obnova proizvodnje na dva polja u Libiji, blokirana prošli tjedan zbog prosvjeda protiv otmice bivšeg ministra financija.

Značajniji pad cijena zakočila je pak informacija dva izvora da će ruski izvoz preko zapadnih luka u kolovozu biti smanjen za 100 do 200 tisuća barela dnevno. Moskva time signalizira da će poštovati dogovor s Rijadom o smanjenju opskrbe u kolovozu, rekli su izvori u petak.

Saudijska Arabija i Rusija odlučile su u kolovozu smanjiti opskrbu za dodatnih milijun odnosno pola milijuna barela dnevno. OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u petak poskupio 53 centa, na 82,06 dolara.