DIPLOMATSKA RJEŠENJA

Indijski premijer pozvao G20 da pronađe zajednički jezik oko globalnih pitanja

02.03.2023 u 09:05

Bionic
Reading

Indijski premijer Narendra Modi je u četvrtak, na otvaranju skupa kojim će najvjerojatnije dominirati rat u Ukrajini, pozvao ministre vanjskih poslova članica G20 da pronađu zajednički jezik oko globalnih pitanja

Indija, koja ova godine predsjeda tom skupinom, odbila je okriviti Rusiju za taj rat te uporno zagovara diplomatsko rješenje. Istodobno, ta je zemlja znatno povećala otkup ruske nafte. Izaslanstva SAD-a i EU-a ponavljaju da odgovornom za rat smatraju Rusiju, a Njemačka je priopćila da će se na skupu suprotstaviti ruskoj "propagandi".

Moskva je najavila da će sastanak iskoristiti kako bi svijetu objasnila tko je odgovoran za političku i ekonomsku krizu u kojoj se svijet nalazi. "Sastajete se u trenutku duboke globalne podjele. Ne bismo smjeli dopustiti da problemi koje mi ne možemo zajednički riješiti stanu na put onima koje možemo riješiti", rekao je Modi obraćajući se šefovima diplomacija.

Skup dolazi nekoliko dana nakon sastanka ministara financija G20 u Bengaluru koji je također bio zasjenjen sukobom u Ukrajini. Tada se izaslanstva nisu uspjela dogovoriti oko osude Rusije za rat pa su se morala zadovoljiti dokumentom koji je bio tek sažetak sastanka.

Govoreći na marginama sastanka, nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra je novinarima rekao da je Rusija jedina odgovorna za rat te se i dalje mora sankcionirati, a njegova francuska kolegica Catherine Colonna je rekla da G20 mora Rusiju pozvati na odgovornost za "negativne posljedice u gotovo svakoj zemlji na planetu".

  • +5
G20 Izvor: Profimedia / Autor: OLIVIER DOULIERY / AFP / Profimedia

Colonna smatra da G20 mora pronaći rješenje za zaštitu najranjivijih, umjesto da ih se ostavi da trpe posljedice ruskog rata. Ruska strana na optužbe uzvraća da je destruktivna politika SAD-a i njegovih saveznika dovela svijet na rub katastrofe, izazvala blokadu društvenog i ekonomskog razvoja i ozbiljno pogoršala stanje u najsiromašnijim zemljama.

Na sastanku u New Delhiju sudjeluje 40 izaslanstava koje, između ostalih, predvode ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegovi američki i kineski kolege Antony Blinken i Qin Gang. Blinken je u srijedu rekao da se ne planira sastati niti s jednim od njih dvojice. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je Rusiju da se vrati punoj provedbi sporazuma o kontroli nuklernog naoružanja Novi START. "Tražim od Vas, gospodine Lavrov, da se vratite punoj implementaciji Novog STARTA", rekla je Baerbock na sjednici G20 o multilateralizmu.

Zemlja domaćin Indija je priopćila da će rat u Ukrajini biti važna tema razgovora, ali da će "dužna pažnja" pripasti i problemima koji se odnose na "hranu, energetiku, sigurnost umjetnih gnojiva te utjecaj koji taj sukob ima na ekonomske izazove s kojima se svijet suočava".