pritisak na vladu

Nizozemski stručnjaci preporučili prvo zatvaranje u zapadnoj Europi od ljeta, što će učiniti Rutte?

11.11.2021 u 12:43

Bionic
Reading

Savjetodavni panel stručnjaka za pandemiju u Nizozemskoj u četvrtak je preporučio prvu djelomičnu karantenu u zapadnoj Europi od ljeta, stavljajući pritisak na vladu da poduzme drastične i nepopularne mjere u borbi s porastom slučajeva covida-19

Očekuje se da će vlada prijelaznog premijera Marka Ruttea odluku o novim mjerama donijeti u petak, poslije preporuke panela stručnjaka, izvijestila je televizija NOS.

Među mjerama koje se razmatraju je otkazivanje događaja, zatvaranje kazališta i kina i ranije zatvaranje kafića i restorana, prenosi NOS. Škole bi ostale otvorene.

Vlada često, ali ne uvijek, slijedi preporuke panela.

Mnoge razvijene zemlje rekle su da daljnja zatvaranja nisu potrebna zbog cijepljenja, iako je broj zaraženih u brojnim zemljama narastao na rekordne razine.

Zemlje poput Velike Britanije oslanjaju se na dodatnu dozu cjepiva kako bi povećali imunitet i izbjegli pretrpanost zdravstvenog sustava tijekom zime.

Nizozemska je dosad omogućila dodatnu dozu cjepiva samo maloj skupini ljudi slabog imuniteta. Unatoč procijepljenosti odrasle populacije oko 85 posto, bolnice u nekim dijelovima Nizozemske bile su primorane smanjiti uobičajeno liječenje pacijenata kako bi liječili pacijente zaražene covidom.

Prošli mjesec, prosjek necijepljenih pacijenata oboljelih od covida u nizozemskim bolnicama iznosio je 59 godina, u usporedbi sa 77 godina cijepljenih pacijenata, prema podacima Nizozemskog instituta za zdravlje (RIVM).

Oko 56 posto nizozemskih pacijenata oboljelih od covida-19 bili su necijepljeni ili samo djelomično cijepljeni. Među pacijentima u jedinicama intenzivnog liječenja, 70 posto ih nije bilo cijepljeno ili samo djelomično cijepljeno.

Prošli tjedan, Nizozemska je ponovno uvela maske i proširila popis mjesta za koja je potrebna covid potvrda koja pokazuje da je osoba cijepljena, preboljela bolest ili da ima negativan test.

Institut je u utorak izvijestio o tjednom porastu slučajeva za 45 posto.