portret

Neobuzdano lajanje na internetu progoni ga baš kao i stigma sitnog kradljivca iz mladosti: Upoznajte tvrdoglavog lika po imenu Krešo Beljak

16.01.2020 u 11:15

Bionic
Reading

Postoje neki bivši i sadašnji političari kojima društvene mreže baš leže, poput Jadranke Kosor, pa je svaka nova objava u isto vrijeme informativna i duhovita te ne možeš dočekati da napiše nešto. Postoje i 'nositelji vlasti' koji Facebook i Twitter - evo, čak i Instagram - koriste kao najbrži PR kanal, kao i splitski gradonačelnik koji je požurio s objavom o hvatanju trostrukog ubojice te tako na sebe navukao bezbroj pitanja i sumnji u prekoračenje ovlasti

Postoje, kažemo, svi oni. A postoji i Krešo Beljak.

'Pravio se pametan pa u tome nije uspio', kratko i sažeto opisao je SDP-ov Arsen Bauk najnoviji ispad šefa HSS-a, a koji je u online raspravi sa stanovitom Katie Pavlich napisao da je Udba očigledno ubila premalo emigranata. 'Bit će izložen kritikama političkih protivnika i prijekoru političkih saveznika, dobit će minus kod građana i trebat će mu neko vrijeme da ispravi taj minus', dodao je Bauk.

Beljak se dan kasnije ispričao i povukao svoje riječi, kao i bezbroj puta prije toga, nudeći objašnjenje da je sporni tvit bio 'dio šire rasprave' i da je 'dozvolio da ga isprovociraju', kako to već biva u ovakvim slučajevima, no izvjesno je da je šteta počinjena. Taman kad je nabijanje temeljito diskreditiranog Bandića HDZ-u na nos uzelo maha, eto sjajne prilike da se uzvrati udarac: nije li glavni SDP-ov koalicijski partner također problematičan ako već javno opravdava smaknuća političkih neistomišljenika?

HDZ-u zapravo ne bi trebalo biti teško srušiti potencijalnu crveno-zelenu koaliciju: potrebno je samo pobrinuti se da Krešo Beljak ima neometan pristup internetu i potom, kako glasi ona slikovita mudrost, sjediti uz obalu rijeke i čekati da leševi njihovih političkih protivnika sami doplutaju.

Nagazio Tomašić, Hasanbegovića...

Predsjednik HSS-a, naime, očigledno ima problema s kontrolom na društvenim mrežama, a posebno na Twitteru. Ovog proljeća, nakon što je austrijska Crkva zabranila održavanje mise na Bleiburgu, europarlamentarku Ružu Tomašić opisao je ne pretjerano suzdržanim rječnikom:

'Još jedna ustaška emigrantica, ova iz Kanade, a porijeklom iz Bosne. Zemlja smo koja se oslobodila fašizma vlastitim snagama, za razliku od Austrije, koja nam sada docira i uči nas antifašizmu zahvaljujući ovakvim domaćim izdajnicima. Sikter iz naše Hrvatske!' napisao je Beljak.

'Za katolika Vicu želim: da što prije postane opet samo Vincent John, da izmoli sto očenaša na zagrebačkom aerodromu prije nego zauvijek odleti nazad tamo odakle je došao, da pokuša svoju zatucanu, primitivnu pripizdinu stvarati u rodnoj Australiji, a ne kod nas', nadovezao se dalje, ne osvrćući se na primjedbe da se opasno približio govoru mržnje.

'Hasanbegović je, uz Kusturicu, jedan od važnijih izdajnika bošnjačkog naroda. I jedan od važnijih učenika i sljedbenika Luburića i Pavelića, samo je prevelika kukavica da to javno i prizna. Efendija Hasanbegović je obični domaći izdajnik, kriptonacist i lažov', ne štedeći riječi napisao je predsjednik HSS-a koji mjesec ranije, kad se povela nekakva polemika o stranačkim prebjezima i skrivanju pod Bandićevim skutima.

'Mora mi smeće fašističko dan pokvarit... ali neće, nabijem i njega i sve fašiste!!! Ignore! Danas samo Hrvatska!!!', osvrnuo se na Thompsonov nastup na dočeku nogometne reprezentacije u ljeto 2018. godine.

'Bagra!!! Sve su glasniji i sve jači, a većina i dalje šuti i gleda... do kada?!?! Dok ne počnu otvoreno ubijati Srbe, pedere, a onda i sve nas ostale koji se ne uklapamo u njihovu zaostalu i zatucanu Hrvatsku?' Beljakov je komentar na napad voćem na Milorada Pupovca. Kada se ispostavilo da su u pozadini bili osobni motivi, ispričao se.

'Gazite bandu!!! I mi ćemo uskoro, nadam se, ove skrivene Vučićeve saveznike u Zagrebu i Hrvatskoj!' zapalio se na vijest o početku prosvjeda u Beogradu, pa se isto tako brzo ohladio kad je shvatio da iza prosvjeda ne stoji liberalna građanska opcija, nego 'još gori ultranacionalisti'. Izbrisao je i ovaj post.

Stranački uspon profesora geografije

Cijeli bismo tekst mogli potrošiti na Beljakove neobuzdane ispade ili neuspješne pokušaje da se 'pravi pametan', no eventualnu strategiju ili dugoročni plan nismo uspjeli dokučiti. Moguće je tek da gradi imidž kako bi ga prepoznali po ludovanju na Twitteru, a ne po krađama iz automobila iz 1999. godine, za koje je pravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine.

'Napravio sam glupost kad sam bio mlađi, prije i poslije nikad nisam napravio prekršaj. To je pogreška na kojoj sam naučio da ne radim gluposti. Sad više ni prometni prekršaj ne pomišljam napraviti', kazao je i objasnio da zapravo nije provaljivao on, nego prijatelj kojega nije htio ostaviti na cjedilu. Kasnije je ponešto prilagodio priču:

'Otvarali smo aute, 30-ak njih, s 50 lipa. To je fora, ide-ne ide, otvorili ih puno. To me i cijepilo protiv budućih gluposti', kazao je, ne spomenuvši da je u to doba imao već 28 godina.

Iduće tri godine Beljak provodi u Njemačkoj, a potom se vraća u Hrvatsku i sedam godina radi kao profesor geografije u školama u Samoboru i okolici. Ulazi u lokalni HSS i malo-pomalo uspinje se u stranačkoj hijerarhiji, usprkos vrlo čestim turbulencijama i raspuštanjima. Godine 2006. postaje predsjednik ogranka, a 2009. godine i gradonačelnik: u prvom krugu osvaja relativno najveći broj glasova, a u drugome ga podržavaju SDP i HNS. Četiri godine kasnije lako trijumfira već u prvom krugu. Glatko je pobijedio i 2017. te ostao na čelu Samobora.

On nije tipični HSS-ovac, barem po stereotipima koji vladaju, dapače: odrastao je u centru Zagreba i sa selom zapravo nema nikakvog dodira. Po vlastitom priznanju, osobito puno proučavao je lik i djelo Stjepana Radića te njegove postupke prilikom osnivanja stranke - išao je seljačkim kolima diljem Hrvatske i uvijek tražio seljake koji znaju čitati, one koji ne tuku svoje žene i koji idu u crkvu, a ne boje se lokalnog svećenika. Kazao je i da je Radić bio 'veći ljevičar od današnjeg SDP-a', no priznao i da je u najstariju hrvatsku stranku ušao ni manje ni više nego slučajno:

'Trebali su nekoga da nosi listu za mjesni odbor pa su pozvali mene.'

Redizajn HSS-a i druge kontroverze

Samu stranku preuzeo je gotovo pa klinički mrtvu 2016. godine, žestoko se sukobio s prethodnom garniturom oko prevlasti, a potom i službeno okrenuo njen kurs. Na njenoj glavnoj skupštini usvojen je program pod nazivom 'Nova Republika', po kojemu 'konzervativna opcija postaje prošlost, a HSS se definira kao progresivna, republikanska i zelena stranka - moderna, tolerantna, proeuropska i socijalno osviještena'. Nedugo potom, nakon kontroverznih izjava predsjednika Europskog parlamenta Tajanija o 'talijanskoj Istri i Dalmaciji', izvlači HSS iz Europske pučke stranke.

'Nama nije mjesto s pretendentima na hrvatski teritorij – Vučićem, Tajanijem ili Orbanom koji pokušava ući na hrvatsko medijsko tržite kako bi sipao mržnju i propagirao, nama u HSS-u, neprihvatljive ideje. Ponajmanje nam je mjesto u istoj grupaciji s domaćim izdajnicima koji se nazivaju čuvarima hrvatskih nacionalnih interesa, a šaptom su u strane ruke predali sve što se moglo, posljednju u nizu INA-u', objasnio je tom prilikom.

S druge strane, ponosno je primio nagradu 'Svetozar Pribičević', a koja se za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa dodjeljuje na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća. Zahvaljujući, izjavio da vjeruje da bratstvo i jedinstvo srpskog i hrvatskog naroda nisu mrtvi.

  • +34
Krešo Beljak Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Franju Tuđmana proglasio je ocem hrvatske korupcije, Vladimira Šeksa kumom, a Ivu Sanadera i Andreja Plenkovića njenom djecom. Suca koji je bolesnog Kristijana Vukasovića smjestio u zatvor, u kojem je ovaj umro, usporedio je s Adolfom Hitlerom. Burno je reagirao na prelaske vlastitih i drugih oporbenih zastupnika HDZ-u i Bandiću, čak o tome svjedočio u Uskoku, no iz te priče nije se izrodilo ništa revolucionarno.

Zapamćen je njegov istup iz 2015. godine, kada HSS još uvijek nije bio blizu potpunog redizajna, u kojemu nije bio sasvim progresivan kada je na tapetu bila migrantska kriza.

'Ne radi se o izbjeglicama i ekonomskim migrantima. Uvjeren sam da se radi o kolonistima. Ovo je struja, kolonizacija Europe', kazao je Beljak u HTV-ovoj emisiji 'Otvoreno'.

Ima status branitelja, kojim se, kaže, ponosi - ali se njime ne namjerava okoristiti. Nije potvrdio da je rat zapravo proveo u jedinicama HOS-a.

A ima i kuću koju nije upisao u katastar, što je otkriveno upravo u jeku afere oko Lovre Kuščevića - kojemu je to, istina, bio zanemariv prekršaj u odnosu na druge sumnje koje su mu visjele nad glavom.

Što je upisao u imovinsku karticu?

U Beljakovu imovinsku karticu upisana je spomenuta kuća s okućnicom u Samoboru, površine 786 četvornih metara i procijenjene vrijednosti pola milijuna kuna, za koju stoji da je izgrađena kreditom. Prijavljen je i kredit iz 2011. kod Zagrebačke banke u iznosu od 110 tisuća eura. Tu je i stan od 35 kvadrata u Samoboru i suvlasništvo nad malenom livadom, automobil passat iz 2011. i štednja od 16.400 eura. Supruga je zaposlena u dječjem vrtiću.

'Dakle kuća u kojoj živimo tri-četiri godine doista nije upisana u katastar jer nije završena, jednostavno nije gotova. Financijska konstrukcija mi se srušila, odnosno nisam imao novca. Sukladno projektnoj dokumentaciji, kada bude gotova, kada budem imao novca, onda idu i procedure da se dobije energetski certifikat i uporabna dozvola jer bez uporabne dozvole nema upisa u katastar. I to je cijela priča. Ako je to sve što imaju, ja mirno spavam', odgovorio je Beljak.

Čini se da zasad zaista mirno spava, mada mu mira još uvijek ne da Marijana Petir: ona je uvjerena da je Beljak ubio HSS, 'što nije uspjelo ni Puniši Račiću', a on uvijek mirno uzvraća - nakon izbora mandati se broje…