gdje je kraj?

Policija pronašla još 4,5 milijuna kuna koje je Kovačević sakrio dan prije uhićenja kod prijatelja; USKOK proširio istragu zbog pranja novca

01.10.2020 u 19:02

Bionic
Reading

Uskok je u četvrtak proširio istragu u aferi Janaf protiv bivšeg direktora Janafa Dragana Kovačevića i još jednog muškarca koji mu je, kako tvrde, sakrio novac "iako je znao da ta gotovina potječe od kaznenog djela"

Ukupan broj osumnjičenih u ovoj istrazi time se popeo na 14.

Uskok je, ne navodeći identitete, u četvrtak izvijestio da je "donio rješenje o proširenju istrage protiv dvojice okrivljenika "zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela pranja novca i poticanja na pranje novca".

Uskok sumnja da je Kovačević u razdoblju od 16. do 29. rujna 2020. nakon što je saznao da se priprema njegovo uhićenje te pretraga nekretnina odnosno pokretnina kojima se koristi, "u cilju da onemogući pronalazak i oduzimanje gotovine koju je pribavio počinjenjem kaznenog djela" od 14-okrivljenog zatražio da primi i sakrije 2.593.800 kuna, 247.200 eura i 20.000 švicarskih franaka.

Novi osumnjičenik na to je pristao "iako je znao da ta gotovina potječe od kaznenog djela" i navedeni novac sakrio u svom stanu.

Uskok je ranije u aferi Janaf pokrenuo istragu protiv ukupno 13 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Uz glavne aktere te korupcijske afere - vlasnika Elektroprometa Petek Kreše Peteka, direktora Janafa Dragana Kovačevića, gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića i gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića pod istragom su i Tomislav Jelisavec, Katarina Gašparac, Zvonko Maras, Mirjana Prodan, Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Iva Šuler i Ljubomir Perušić.

Uskok jedino za Ivu Šuler nije tražio određivanje istražnog zatvora, iz kojega su, nakon priznanja nedjela, pušteni Jelisavec, Gašparac i Maras. Iz izvora bliskih istrazi doznaje se da je na priznanje krivnje spremno još petero osumnjičenika.

Podsjetimo, gotovina u ukupnom iznosu većem od milijun eura pronađena je pretragom provedenom prošlog tjedna u Samoboru, u kući poznanika dojučerašnjeg predsjednika Uprave Janafa Dragana Kovačevića, uhićenog u prošlotjednoj USKOK-ovoj akciji pod optužbom za primanje nepunih dva milijuna kuna mita od ivanićgradskog poduzetnika Kreše Peteka.

Kovačević je prije nekog vremena zamolio svog poznanika Deana Šparavca, jednog od direktora u tvrtki Alfa stan, da mu dopusti da u garaži njegove vile u Samoboru parkira svoj osobni automobil. Šparavec mu je to i dopustio. No, za to su u međuvremenu doznali i istražitelji te su pribavili potrebne naloge za pretres i upali u spomenutu garažu.

  • +7
Garaža u Samoboru u kojoj je nađen novac Dragana Kovačevića Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

U garaži su zatekli Kovačevićev pick-up, Toyotu Hilux. Kovačević inače u svojoj imovinskoj kartici nije naveo da posjeduje bilo kakav automobil, no, policija je raspolagala konkretnim informacijama da je upravo on koristio spomenutu Toyotu. A u vozilu je pronađena veća količina gotovog novca u raznim valutama i apoenima. Bilo je tu kuna, dolara, eura... Kada su sve zbrojili, istražitelji su došli do iznosa koji premašuje milijun eura.

Zanimljivo je da je u pretraženoj Toyoti Hilux pronađena i veća količina dokumentacije, koju je Kovačević očigledno u određenom trenutku odlučio skloniti. O kakvoj se konkretno dokumentaciji radi nije bilo moguće doznati, jer je i istražitelji tek trebaju pomno pregledati, donosi Jutarnji list.