TKO ĆE SE POVUĆI?

Može li slučaj Glunčić ugroziti koaliciju: HDZ i HNS u suprotnim taborima, ali...

04.04.2018 u 17:34

Bionic
Reading

Više od osam sati čekalo se sinoć da Posebno stručno povjerenstvo izabere voditelja i članove Ekspertne radne skupine za kurikulum. No umjesto odluke na kraju dana, sazvan je 'time out', a razlog je bilo potencijalno imenovanje državnog tajnika Matka Glunčića, spornog HNS-u

Još prije koji tjedan ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, gostujući na televiziji N1, ustvrdila je da Matko Glunčić neće biti voditelj Ekspertne radne skupine. Iako njegovu kandidaturu jučer nakon sjednice Posebnog stručnog povjerenstva nije željela komentirati, u HNS-u i dalje stoje pri tome da Glunčić neće biti izabran.

'Ne radi se ovdje o osobnom animozitetu, već isključivo o formalnim razlozima. Kao prvo, pitanje je zadovoljava li on uvjete natječaja. Osim toga, javno je govorio protiv kurikularne reforme, a i njegovo imenovanje bilo bi kontra plana rada Vlade i preporuka Europske komisije', kaže naš izvor iz HNS-a.

Uz to, HNS-ovci zamjeraju Glunčiću što je kao član vijeća roditelja u školi svog djeteta agitirao protiv eksperimentalne provedbe kurikuluma.

Zbog ovakvog tvrdog stava HNS-a jučer je sazvao time out od dva dana, no u toj stranci uvjeravaju da neće odstupiti ni milimetra.

No s druge strane, Glunčića podržava i Plenković i dobar dio PSP-a, a bio je i najbolje ocijenjen od svih kandidata, pa je teško vidjeti razlog zbog kojeg bi se odustalo od njegova imenovanja.

Na pitanje što će napraviti ako Glunčić ipak bude imenovan, naši sugovornici u HNS-u odbijaju odgovoriti. Napominju kako je, da je htio, Plenković mogao imenovati Glunčića još jučer.

Štur odgovor novinarima dao je i Predrag Štromar, kazavši kako je pitanje o eventualnom izlasku HNS-a iz Vlade hipotetsko. 'Razgovori o čelnom čovjeku Ekspertne skupine vode se i dalje i nema razloga za izlaskom iz koalicije. Reforma mora ići dalje. Mi smo ušli u ovu Vladu prije svega da provedemo reformu obrazovanja. Želimo provesti tu reformu i od nje nećemo odstupiti ni milimetra', kazao je Štromar.

Iako eventualne spekulacije o raspadu koalicije u HNS-u ne žele komentirati, drugi članovi vladajuće većine uvjereni su da ona nije ugrožena.

'Mislim da je neophodno to da se unutar koalicije postigne dogovor o tako važnom pitanju kao što je nastavak reforme obrazovnog sustava. I mislim da je iznimno važno da se postigne konsenzus oko toga tko će biti prvi čovjek tijela radne skupine što će nadzirati provođenje eksperimentalnog programa. Sasvim je sigurno da zbog tako važne stvari kao što je reforma obrazovanja koalicija ne bi smjela biti ugrožena, a niti jedan čovjek nije vrijedan toga da zbog njega bilo koalicija, bilo proces reforme bude ugrožen', kazao je novinarima u Saboru SDSS-ov Milorad Pupovac.

  • +11
Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Da zbog Glunčića koalicija nije ugrožena, smatra i glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 'Nije dobro, a to je postalo pravilo u političkom i javnom životu, da ako se oko nečeg u prvi tren ne složimo, odmah dižemo tenzije i govorimo kako je to 'pitanje svih pitanja' zbog kojeg će možda prestati suradnja. Kroz raspravu se može doći do rješenja koja će biti obostrano prihvatljiva', poručuje Jandroković.

U raspad suradnje HNS-a i HDZ-a ne vjeruje ni Mostov Božo Petrov. 'Sve je to bila maska kada su HNS i HDZ dogovarali suradnju. Doveli su do ideoloških podjela i ratova. Dok se oni ne očiste, neće biti reforme. Ne bi oni imali gdje kad bi im se koalicija raspala. Vežu ih stranački i osobni interesi i dok je tako, Vlada će funkcionirati, nažalost, ne za opće dobro i kako bi zaštitila građane', rekao je Petrov.

Da je HNS vezan za ostanak u Vladi u ovom mandatu, smatra SDP-ov Gordan Maras.

'Osoba koja je protiv reforme i koja nije za uvođenje građanskog odgoja ne može voditi taj proces. U Saboru će biti velik broj glasova za ratifikaciju Istanbulske konvencije, čime će Hrvatska napraviti korak naprijed, a čini se da nas premijer Plenković i kolege iz HDZ-a žele imenovanjem Matka Glunčića vratiti dva koraka unazad. Time bi se učinio ustupak glasnogovornicima ekstremno desnih stavova', rekao je Maras.