(ne)vjeruju

Mještani Žrnovnice šokirani, Hrvatske šume im šalju kazne za sječu borova u požaru

15.03.2018 u 12:10

Bionic
Reading

Na adrese mještana Žrnovnice nedaleko od Splita ovih dana stižu kazne od 80 do 800 kuna jer su prošle godine tijekom katastrofalnog požara koji je buknuo sredinom srpnja posjekli borove kako bi spasili vlastite kuće

S kaznama stižu i upozorenja pred pokretanje optužnog prijedloga, a dolaze na adrese onih mještana Žrnovnice koji su pred vatrenom stihijom uklonili borove u nadležnosti Hrvatskih šuma sa svojih parcela jer su im se naslanjali na kuće ili se nalazili u njihovoj neposrednoj blizini. Nakon što je požar ugašen posječene borove Žrnovničani su uklonili kako s privatnih parcela tako i one s javnih površina. Napravili su to, kako su ispričali za Dalmaciju danas, jer nije imalo smisla čekati Hrvatske šume da to naprave za njih.

'Stigao sam u Žrnovnicu. Vatra je bila na nekoliko stotina metara od kuća. Vidjelo se da će doći i do moga dvorišta pa sam hitno odsjekao nekoliko najbližih borova za koje sam procijenio da bi najviše ugrozili kuću. Zato je ona danas čitava. Pazite, čak i s ispiljenim borovima, stiropor na kući mi se rastopio zbog blizine vatre. Ti posječeni borovi su stajali dva do tri mjeseca u potoku iza kuće. Kada smo susjedi i ja vidjeli da ih nitko ne uklanja, a mogli bi biti prepreka bujičnim poplavama koje su se zaredale u jesenskim mjesecima, srušena stabla smo ispilili i uklonili. Nakon svega toga ostao sam šokiran primivši 'čestitku' Hrvatskih šuma. Pitam se - tko je tu lud?', požalio se jedan od mještana Žrnovnice.

  • +22
Posljedice požara kod Žrnovnice Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Mještanima stižu kazne, kako pišu, u rasponu od 80 do 800 kuna jer su 'izvršili ilegalnu sječu vegetacije u sjemenjači alepskog bora' kojom gospodare Hrvatske šume.