ŠTEDLJIVOST

Ministarstvo graditeljstva za najam daje manje od pola eura po kvadratu

23.04.2015 u 16:10

Bionic
Reading

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u četvrtak je izvijestilo da najam za prostore u kojima se nalaze plaćaju manje od 11 eura po četvornom metru – u prosjeku 0,42 eura

'Najam koji Ministarstvo plaća daleko je niži od tog iznosa. On za zgrade Ministarstva u prosjeku iznosi 0,42 eura, a za zgrade agencija za koje je nadležno Ministarstvo najam se plaća prosječno 3,64 eura po metru četvornom', ističu iz Ministarstva, demantirajući tako medijske napise da plaćaju najam iznad 11 eura po četvornome metru. Navode i kako Ministarstvo graditeljstva ima u najmu dvije zgrade u ulici Republike Austrije na brojevima 14 i 20, obje su zgrade u vlasništvu Grada Zagreba, a Ministarstvo plaća najam u iznosu od 4 kune bez PDV-a po metru četvornom.

Zgrada na broju 14 u najmu je od 1. siječnja ove godine, a do toga datuma jedna Uprava Ministarstva nalazila se na adresi Republike Austrije 25, u prostoru koji je u privatnom vlasništvu. Za taj je prostor plaćan najam u iznosu 69 kuna po četvornom metru, što je također ispod 11 eura, navode iz Ministarstva.

Dodaju i kako se zgrada u kojoj je sjedište Građevinske inspekcije nalazi u Vinogradskoj ulici 25, u državom je vlasništvu i Ministarstvo za nju ne plaća najam.

Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je u četvrtak da Ministarstvo zdravlja najam poslovnih prostora plaća do 12 eura po četvornom metru, no vjeruje kako je moguće u kratkom roku te cijene dovesti na razinu 11 eura, u skladu s Vladinom odlukom po kojoj poslovni prostori ne smiju biti skuplji od 11 eura po kvadratu.

'Vjerujemo da u vrlo skorom roku možemo staviti stvar unutar zadanih okvira. Radi se o sedam poslovnih prostora u svim dijelovima Hrvatske. Najskuplji nam je prostor od Hrvatskih šuma, međutim, to se već neko vrijme rješava preko Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom i ne plaćamo tu visinu najamnine. Ostalih šest su u raznim dijelovima Hrvatske i svi su jeftiniji od 12 eura po kvadratu', izjavio je Varga novinarima pred Banskim dvorima.

Ističe kako se radi o prostorima u Slavonskom Brodu, Zadru i drugim dijelovima Hrvatske koje koristi sanitarna inspekcija, te vjeruje da je cijene moguće dovesti u okvir od 11 eura po kvadratu.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić rekao je novinarima kako ne vidi problem u tome da se prijedlog o standardiziranom trošku najma prostora primijeni na sva ministarstva, pa i na njegovo koje, prema pisanju medija, spada među one koji plaćaju najskuplji najam.


Napomenuo je kako je njegovo ministarstvo praktično bilo deložirano s Krešimirova trga, kako bi se tamo smjestilo Ministarstvo obrane, a sve oko ugovaranja novog prostora bilo je prepušteno Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom.

'Ništa Ministarstvo regionalnog razvoja nema s time, a to što je cijena veća riješit ćemo kroz nove pregovore. Povoljna je okolnost da je to trogodišnji ugovor, za razliku od svih ranijih ugovora koji su uglavnom bili petogodišnji. Za par mjeseci ističe ugovor i bit će razgovora o tome, kao i u svim drugim institucijama', rekao je Grčić.

Ponovio je kako je ta mjera namijenjena za najam prostora agencija, zavoda i drugih državnih institucija, ali nema nikakvog problema da se proširi i na ministarstva i sve ostale institucije koje nisu obuhvaćene odlukom. 'Čvrsto stojimo na tome i to ćemo napraviti', poručio je Grčić.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić ustvrdio je pak da njegovo ministarstvo nema prostor čiji najam plaća više od 11 eura. 'Mi nemamo nijedan prostor koji prelazi 11 eura. Ne znam otkud je taj podatak i zašto je objavljen', rekao je Miljenić novinarima.