NAJAM PROSTORA U ZAGREBTOWERU

Ministarstvo demantira: ORaH je mogao dobiti ugovor na uvid!

23.04.2015 u 13:20

Bionic
Reading

Nakon što su se iz ORaH-a požalili da im Ministarstvo zaštite okoliša i prirode već više od pola godine taji ugovor o najmu prostora u Zagrebtoweru oglasilo se i samo ministarstvo, tvrdeći da svi, pa i stranka Mirele Holy, od prvog dana mogu dobiti ugovor na uvid

'Ugovor o najmu koji je sklopilo Ministarstvo s Europolisom nije niti je ikad bio tajan. Svi zainteresirani, fizičke i pravne osobe, novinari ili bilo tko drugi, može ostvariti pravo na uvid u kompletan ugovor svaki radni dan u Ministarstvu. ORaH-u nikad nije odbijen zahtjev za uvidom', poručila je glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša i prirode Dijana Sušac.

Da je ORaH mogao dobiti ugovor na uvid, pokazuje, kažu u Ministarstvu, dopis od 12. studenog prošle godine, u kojem se toj stranci poručuje da ima pravo na uvid u ugovor, no da ga ne mogu kopirati ili fotokopirati.

I upravo je zbog tog dijela došlo do žalbe ORaH-a povjerenici za informiranje. Naime ORaH je originalno zatražio kopiju ugovora, no Ministarstvo je dopustilo samo uvid u njega. Zbog toga se stranka Mirele Holy požalila povjerenici za informiranje koja je naložila Ministarstvu zaštite okoliša da dostavi kopiju ugovora, a Ministarstvo joj je odgovorilo dizanjem upravne tužbe.

'Upravna tužba protiv Ureda povjerenika za informiranje odnosi se na zahtjev povjerenika da se distribuiraju ili omogući distribuiranje fotokopija ugovora. Distribucija fotokopija, fotografija ili snimaka ugovora po mišljenju pravnika bila bi kršenje čl. 13.7 ugovora i time bi se riskirala moguća šteta za proračun. Glavni i osnovni argument je da su svi komercijalni uvjeti ugovora, poput cijene najma i ostalih troškova te sve druge relevantne stavke poput trajanja ugovora, javno prezentirani, a njihovu točnosti može provjeriti bilo tko tako da pošalje zahtjev za uvid i pregleda kompletan ugovor u Ministarstvu bilo koji radni dan od 8.30 do 16.30. Stoga upravna tužba ima za cilj dobiti odluku suda kao instance koja je iznad Ministarstva, Europolisa i povjerenice o prihvatljivosti distribucije fotokopija. Štoviše, ukoliko sud bude smatrao da time ne riskiramo štetu za proračun zbog kršenja čl. 13.7, ugovor ćemo objaviti na internetu', kažu u Ministarstvu.