leti, leti...

Milanović implicira da hrvatski MiG-ovi više ne lete, provjerili smo je li to istina

12.04.2024 u 15:54

Bionic
Reading

Predsjednik RH Zoran Milanović u petak je izjavio da su hrvatski borbeni avioni MiG-21 letjeli do prošlog ili pretprošlog tjedna, čime je implicirao da više ne lete. S obzirom na to da ta informacija nije nigdje objavljena, odlučili smo je provjeriti

'Remont MiG-ova napravljen je u mandatu moje vlade. Ti MiG-ovi su letjeli doslovno do prošlog ili pretprošlog tjedna. Dakle letjeli su nakon remonta više nego ikada u novijoj hrvatskoj povijesti i patrolirali hrvatskim nebom. Da nije bilo tog remonta, koji je napravljen u Ukrajini za minimalan iznos, mi ne bismo imali svoje zrakoplovstvo. Sad dolaze francuski avioni koji su sto puta skuplji i nadamo se da nam neće pojesti sve resurse za sve ono što nam je također potrebno, recimo brodove', rekao je, među ostalim stvarima, Milanović tijekom posjeta tvornici Đuro Đaković u Slavonskom Brodu.

Iz te predsjednikove izjave zaključuje se da MiG-ovi više ne lete, jer bi inače rekao da to čine i danas, a ne da su letjeli do prošlog tjedna. S obzirom na to da odluka o prizemljenju MiG-ova nije donesena ili da javnost za nju ne zna, pitali smo u Ministarstvu obrane (MORH) je li istina da hrvatski borbeni avioni MiG-21 više ne lete i je li, sukladno prethodnim dogovorima, zaštitu hrvatskog neba preuzela Mađarska, Italija, obje zemlje zajedno ili je nađeno neko novo rješenje dok u Hrvatsku ne stignu avioni Rafale, kupljeni za više od milijardu eura.

  • +6
MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Vezano za Vaš upit, možemo vas izvijestiti kako Republika Hrvatska štiti svoj zračni prostor, odnosno kako borbeni avioni Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-21 obavljaju sve svoje redovite zadaće i aktivnosti', odgovorili su nam iz MORH-a. Dok smo čekali odgovor iz Ministarstva, provjerili smo neslužbeno i kod drugih izvora i doznali da su MiG-ovi sigurno letjeli u srijedu, a možda i jučer.

Istina je da su MiG-ovi pri kraju svojih resursa i ove godine bi svi trebali biti prizemljeni, a predsjednik je u pravu kad kaže da su ovoliko izdržali zahvaljujući remontu koji je obavljen u Ukrajini 2014., u vrijeme njegove vlade. Uskoro bi u Hrvatsku trebalo stići i prvih pet aviona Rafale od njih 12, koliko ih je kupljeno, no do njihove pune operativnosti trebat će proći još neko vrijeme, do kada će hrvatsko nebo, prema prethodnim najavama, čuvati avioni mađarskog i talijanskog ratnog zrakoplovstva.

Cijeli zračni prostor NATO-a mora biti pod zaštitom 24 sata dnevno, a odluku o dizanju borbenih aviona u slučaju potrebe donosi NATO-vo Zapovjedništvo za združene zračne operacije sa sjedištem u španjolskom Torrejonu. Plan je da se za intervencije nad kopnenom Hrvatskom dižu mađarski avioni Gripen, a za jadranski dio zemlje dizali bi se talijanski F-35 ili Eurofighteri. No nije u planu to da bilo mađarski, bilo talijanski avioni budi stacionirani na teritoriju Hrvatske.

Nakon što smo objavili članak, javio nam se čitatelj tportala i poslao video snimljen prošloga tjedna, odnosno 3. travnja, na kojem se jasno vidi prelet MiG-a 21.

Izvor: tportal.hr / Autor: čitatelj tportala