netransparentno prezentiranje iznosa

Posao nabave vojnih aviona Rafale još jednom poskupio, Hrvatska će dodatne troškove platiti 220 milijuna kuna

03.12.2021 u 11:57

Bionic
Reading

Cijena nabave vojnih aviona Rafale, koje Hrvatska kupuje od Francuske, drugi put je porasla, ovaj put za oko 220 milijuna kuna, otkrio je stručni vojni portal Obris

Nakon što je nedavno otkriveno da stvarna cijena nabave aviona Rafale neće biti 999 milijuna eura (oko 7,5 milijardi kuna), kako je premijer Andrej Plenković najavio u svibnju ove godine, nego oko 1,2 milijarde eura, odnosno oko 8,7 milijardi kuna, sada je stručni vojni portal Obris otkrio da ni to nije konačna cijena koju će Hrvatska platiti u ovom poslu. Novi porast troškova iznosi oko 220 milijuna kuna.

Prvi rast cijene otkriven je prije nešto više od tjedan dana, kada je ministar financija Zdravko Marić na sjednici Vlade iznio hodogram plaćanja iz kojeg se vidjelo da će u šest rata biti plaćeno ukupno oko 8,7 milijardi kuna, a ne 7,5, kako je prethodno prezentirano. Nakon što su mediji problematizirali taj rast cijene i zatražili objašnjenje Marić je rekao kako je jednim dijelom riječ i o 'klauzuli o indeksaciji cijena u iznosu od oko 45 milijuna eura dok se kod ugovora s komercijalnim tvrtkama na obvezu PDV-a odnosi ukupno 111 milijuna eura, a taj PDV Hrvatska plaća sama sebi'. Marić je objasnio i na što se odnosi klauzula o indeksaciji cijena.

'Od trenutka zaprimanja ponude do same odluke, odnosno potpisa sporazuma, što se dogodilo prije nekoliko dana, od početka isporuke do kraja isporuke, a u odabranoj ponudi je završetak isporuke 2026. godina, dakle od početnog trenutka do samog kraja u takvim vrstama ugovora, ali i brojnim drugim sferama, standardna je praksa ugraditi takvu klauzulu (o indeksaciji). U ovom konkretnom slučaju govorimo o ukupnom iznosu od oko 45 milijuna eura', objasnio je Marić i dodao da se to zapravo, ako dođe do porasta cijena, može, ali i ne mora realizirati. Predsjednik RH Zoran Milanović povećanje cijene nazvao je skandalom, a tek što se bura oko netransparentnog iznošenja konačne cijene nakon Marićeva objašnjenja malo smirila, portal Obris otkrio je da ni to nije konačna cijena ovog posla.

  • +22
Dva aviona Rafale nadletjela centar Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'No sve ovo nije jedini porast cijene koje je postao vidljiv posljednjih dana. Naime ako se tih 1,2 milijarde eura šestogodišnjeg otplatnog plana usporedi s ciframa vidljivim iz samih proračunskih dokumenata Ministarstva financija koji se odnose na period od 2021. (rebalans) do 2024. (prijedlog proračuna za 2022. s projekcijama za 2023. i 2024. godinu) – tu se vidi još jedno povećanje zacrtanog novca za posao kupovine francuskih borbenih aviona', piše Obris.

Dalje objašnjava da otplatni plan za prve četiri rate spominje ukupan iznos od 8.081.020.596 kuna, ali da proračunski dokumenti (rebalans ovogodišnjeg proračuna i prijedlog proračuna za 2022., koji je u saborskoj raspravi) predviđaju ukupan iznos od 8.301.536.000 kuna, odnosno 220,5 milijuna kuna ili oko 30 milijuna eura više. O tom povećanju cijene bilo je riječi na sjednici Odbora za obranu u utorak 30. studenog, a objasnio ga je državni tajnik u Ministarstvu financija Stipe Župan.

'Brojevi su i jedni i drugi točni. Ova razlika koju spominjete, ako se dobro sjećam, troškovi su našeg osoblja koje ide na obuku, a povezani su s višenamjenskim borbenim avionom. Dakle to su personalni troškovi, ako se ne varam… 20… 40…Sasvim sigurno jesu troškovi našeg osoblja, znači koji su sada dodani na tu… proračunski su povezani s tom aktivnosti nabave… (…) Brojevi su usklađeni i ovi brojevi odnose se… ukupno su veći baš upravo iz te razlike, znači troškova našeg osoblja koje ide na obuke u ovim godinama…', objasnio je Župan, a u objašnjavanju još jednog porasta troškova pomagala mu je ravnateljica MORH-ove Uprave za proračun, financije i informacijske sustave Lučiana Klobas Dobrović.

  • +6
Mario Banožić i Florence Parly potpisali ugovor o nabavi aviona Rafale Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Ono što je bilo na odluci Vlade – znači, tamo su brojke točno onako kako je ugovorom definirano dok su u ovom prijedlogu financijskog plana bile planske cijene. Tada još nismo imali točne podatke kolika će biti cijena iz ugovora, a u sklopu istog tog projekta, naravno, nalaze se neki dodatni troškovi koji nisu vezani samo uz ugovor – a vezani su uz službena putovanja, dnevnice, troškove, obuke neke i tako... dodatno…', rekla je Klobas Dobrović.

Novootkriveni trošak od 220 milijuna kuna sam po sebi ne mora biti sporan, jer se može očekivati da će biti troškova za dnevnice, putovanja i slično, no problem je što se sve to, i indeksacija i PDV i ovi troškovi, znalo i u svibnju, kad je rečeno da je cijena posla 999 milijuna eura, pa je trebalo transparentnije prezentirati javnosti da taj iznos, iako jest cijena paketa koji uključuje avione, naoružanje, opremu i obuku pilota i tehničara, nije konačan iznos. Čak i ako se u tom trenutku nije znalo točno koliko će iznositi ti dodatni troškovi, trebalo se naglasiti da će ih biti kako se ne bi u javnosti stekao pogrešan dojam o tome koliko novca odlazi na ovaj posao.

  • +9
Avion Dassault Rafale Izvor: EPA / Autor: JAGADEESH NV