'POVIJESNI DOSEG'

Napeto i u Europskom parlamentu: Charles Michel i Von der Leyen brane briselski dogovor, eurozastupnici nezadovoljni rezovima

23.07.2020 u 13:26

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog vijeća i predsjednica EK pozvali su u četvrtak zastupnike Europskog parlamenta da podrže dogovor zemalja članica o proračunu i paketu za oporavak, dok su zastupnici izrazili nezadovoljstvo nekim elementima toga dogovora

Dogovor o sedmogodišnjem proračunu EU-a i o novom instrumentu za oporavak 'signal je pouzdanja i čvrstine', rekao je Charles Michel u svom govoru na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta na kojoj je predstavio rezultate maratonskog samita koji je trajao od 17. do 21. srpnja.

'Ovo je povijesni doseg. Obnovili smo naše bračne zavjete na 30 godina. Europa je tu, snažna i na nogama', dodao je.

Ursula von der Leyen je također pohvalila dogovor, ali izrazila nezadovoljstvo rezovima za neke politike u Višegodišnjem financijskom okviru. Dogovor na Europskom vijeću predstavlja 'svjetlo na kraju tunela', kaže von der Leyen.

'Ali sa svjetlom dolazi i sjena...Uspjeli smo izbjeći daljnje rezove - što su neke zemlje članice željele - ali ovaj mršavi VFO je gorka pilula za progutati', rekla je.

Predstavnici glavnih zastupničkih klubova pozdravili su dogovor da EU prvi put u svojoj povijesti zajedničkim zaduživanjem financira gospodarski oporavak, iako žale što je smanjen dio bespovratne pomoći u odnosu na ranije predloženi omjer.

Čelnici zemalja članica dogovorili su plan oporavka od 750 milijardi eura, koji će se namaknuti zaduživanjem na tržištima kapitala i koji će biti proslijeđeni zemljama članicama kroz bespovratnu pomoć u visini od 390 milijardi i kroz zajmove 360 milijardi.

Prema prijedlogu Komisije iznos bespovratne pomoći trebao je biti 500 milijardi, a zajmova 250 milijardi.

  • +3
Charles Michel i Ursula von der Leyen u Europskom parlamentu Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

No, daleko veće zamjerke parlamentarci imaju na Višegodišnji financijski okvir (VFO), sedmogodišnji proračun EU-a. Njihove zamjerke se odnose na smanjenje sredstava u odnosu na predložena u području istraživanja i inovacija, zdravstva, zaštite klime, zaštite vanjskih granica, razmjene studenata.

Glavni zastupnički klubovi dogovorili su tekst rezolucije, koja će u četvrtak biti izglasana, u kojoj će istaknuti da 'ne mogu prihvatiti politički dogovor o Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021-2027. u obliku u kojem je dogovoren' te da je Parlament 'spreman odmah ući u konstruktivne pregovore s Vijećem kako bi ga poboljšali'.

Riječ je o neobvezujućoj rezoluciji. Europski parlament će se tek na jesen izjašnjavati prihvaća li ili odbija dogovor Europskog vijeća o Višegodišnjem financijskom okviru. Europski parlament često nastupa čvrsto, prijeteći da neće prihvatiti neko rješenje koje im se ne sviđa.

Zadnji upečatljiviji primjer bio je kada su rekli da nipošto neće prihvatiti da predsjednik Europske komisije bude netko tko nije bio "spitzenkandidat".

Na kraju je za predsjednicu izabrana Ursula von der Leyen, koja nije bila vodeći kandidat, nego je izabrana dogovorom čelnika zemalja članica.