ISPOSLOVALI POVEĆANJA

Međimurski poljoprivrednici zahtjeve ostvarili za pregovaračkim stolom

11.03.2011 u 19:52

Bionic
Reading

'Usprkos problemima, kod međimurskih je poljoprivrednika prevladao razum', istaknuo je predsjednik Skupštine Međimurske županije Petar Novački izražavajući, zajedno s predstavnicima Udruga poljoprivrednih proizvođača, zadovoljstvo što su međimurski poljoprivrednici svoje zahtjeve ostvarili za pregovaračkim stolom u Ministarstvu poljoprivrede, a ne blokirajući prometnice

Sukladno dogovorenom, kako je u prostorima Međimurske županije objasnio povjerenik Hrvatske poljoprivredne komore za Međimurje Zlatko Orsag, poljoprivrednici bi na račune do kraja travnja trebali dobiti ostatak do 2.000 kuna po hektaru, budući da im je već isplaćeno 900 kuna poticaja za ratarske kulture iz proljeća prošle godine. Usto, stočari bi za krmače trebali dobiti 700 kuna poticaja.

Dogovoreno je i pokretanje izmjena Zakona o državnoj potpori kroz koje će se utvrditi da su sredstva državne potpore izuzeta iz ovrhe, što je vezano zahtjev za deblokadu računa poljoprivrednika, a dobiveno je i obećanje da će se smanjiti početna zakupnina poljoprivrednog zemljišta. Postignut je dogovor oko legalizacije objekata u svim poljoprivrednim granama po skraćenom postupku, koja je bitna kod kandidiranja projekata za pretpristupne fondove EU. Tako se mala gospodarstva do 30 uzgojnih grla izuzimaju od troškova legalizacije, a veća gospodarstva i na njima ostali izgrađeni objekti poput skladišta, sušare, staklenika, plastenika i silosa, ići će u postupak legalizacije na osnovu projektne dokumentacije.

'U pregovorima smo isposlovali povećanje dozvoljene količina plavog dizela za voćare, vinogradare, povrćare i za krumpir s nedovoljnih 150 na 300 litara po hektaru, a novost je i 40 litara po grlu za rasplodne krmače', upozorio je Franjo Dodlek, predsjednik Udruge proizvođača merkantilnog krumpira.

S obzirom na sofisticiranu tehnologiju traktora novije proizvodnje, zatražena je mogućnost da se plavi dizel zamijeni eurodizelskim gorivom te da se isplata i obračuni povrata trošarine obavljaju svaka dva ili tri mjeseca.

'Ova godina prijelomna je za proizvođače žitarica jer ima naznaka da će biti velika potražnja. Najavljuje se da će Francuzi pšenicu otkupljivati po 200 do čak 250 eura po toni', rekao je Stjepan Jurinec, predsjednik Udruge ratara Međimurja, apelirajući na proizvođače da ove godine primjene sve raspoložive agrotehničke mjere zbog velike potražnje za pšenicom na europskim burzama.