OPREZNI ULAGAČI

Loše vijesti gurnule svjetske burze u crveno

13.07.2014 u 10:03

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale, najviše od travnja, što je posljedica anemičnih gospodarskih podataka i poslovnih rezultata kompanija

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,7 posto, na 16.943 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,9 posto, na 1.967 bodova, a Nasdaq indeks 1,6 posto, na 4.415 bodova.

Pad cijena dionica posljedica je niza makroekonomskih podataka koji ukazuju na usporavanje rasta eurozone, a ni ostala najveća svjetska gospodarstva nisu u najboljoj formi.

Ulagače je zabrinula i naznaka moguće nove financijske krize u Portugalu. U četvrtak je na tamošnjoj burzi suspendirano trgovanje dionicama financijske grupe Espirito Santo, glavnog dioničara u banci Espirito Santo, zbog "značajnih poteškoća" u matičnoj kompaniji ESI.

"Situacija u banci Espirito Santo zamršena je priča o uzajamnim udjelima i neobjašnjenim dugovima, što je u prvi plan istaknulo rizike koji još uvijek postoje u nekim europskim bankama", kazala je Lorne Baring, direktorica u B Capital Wealth Managementu.

Premda se već idućega dana situacija smirila, a analitičari poručili da ne očekuju smanjenje kreditnog rejtinga Portugala, ulagači su na oprezu.

„Mnogo je napetosti na tržištu, no s obzirom da su cijene dionica proteklih tjedana tako snažno porasle, čini mi se da je ovaj pad cijena više posljedica psiholoških nego realnih razloga“, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u fondu BB&T Wealth Management.

U fokusu ulagača bile su i zabilješke s posljednje sjednice Feda, koje su pokazale da američka središnja banka namjerava u listopadu ukinuti programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica. No, to nije loše utjecalo na tržišta, premda time ostaju bez jednog od najvećih poticaja.

„Ulagači su, nakon analize zabilješki, došli do zaključka da okončanje programa kupnje obveznica u listopadu znači da Fed očekuje jačanje gospodarstva, a u tom slučaju, poticaji mu više nisu potrebni“, kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Rockwell Global Capital.

Međutim, kako se Dow Jones i S&P 500 indeks kreću nedaleko najviših razina u povijesti, analitičari smatraju da dobri gospodarski podaci više nisu dovoljni da bi tržište nastavilo rasti. Nužni su i dobri poslovni rezultati kompanija.

„Tržište je snažno raslo do ovih razina zahvaljujući makroekonomskim podacima, no oni više nisu dovoljni da bi dodatno potaknuli tržište. Mogu ga podržati još samo dobri poslovni rezultati kompanija“, kaže Rick Meckler, predsjednik fonda LibertyView Capital Management.

A prvi tjedan sezone objava poslovnih izvješća kompanija nije donio veća ni pozitivna, ni negativna iznenađenja.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija, čije su dionice u sastavu S&P 500 indeksa, u drugom tromjesečju porasla 6,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Prihodi bi, pak, trebali porasti 3 posto.

„Ulagači uvijek nešto očekuju od poslovnih i makroekonomskih izvješća, no prije svega želimo čuti što nam kompanije poručuju. Želimo da nam kažu poboljšava li se situacija u gospodarstvu ili ne“, kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,6 posto, na 6.690 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,4 posto, na 9.666 bodova, a pariški CAC 4,4 posto, na 4.316 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna pao 1,8 posto, na 15.164 boda.