MUKE PO BREXITU

Kurelić: May je preživjela pokušaj rušenja, ali i dalje ne stoji baš čvrsto

13.12.2018 u 11:31

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May preživjela je glasovanje o nepovjerenju unutar svoje Konzervativne stranke. Time je dobila godinu mira što se tiče stranke i malo ojačala poziciju koja je i dalje nezavidna jer time ni milimetar nije došla bliže rješavanju problema izlaska Ujedinjenog Kraljevstva (UK) iz Europske unije (EU) s nekom vrstom sporazuma

Na HRT-u su u emisiji 'Dobro jutro Hrvatska' gostovali Zoran Kurelić, dekan Fakulteta političkih znanosti, i Andrea Metelko Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, koji su govorili o implikacijama što ih nosi ova pobjeda Therese May u parlamentu.

Kurelić je rekao da se tijekom dana u srijedu znalo da više od 180 ljudi planira glasovati za Theresu May, ali su neprijatelji smatrali da ako dođe do tajnog glasovanja - jer jedno govoriš ako si na plaći u vladi i naravno da nećeš reći da ćeš glasovati protiv, a drugo je kada izađeš na tajno glasovanje - doći će i do preokreta.

Kazao je da se pokazalo da je dobila 200 glasova; što je dobar rezultat, ali ne dramatično dobar jer je 117 bilo protiv, što je više od trećine zastupnika Konzervativne stranke u parlamentu.

'Preživjela je, ali ne stoji baš naročito čvrsto', smatra Kurelić.

Na upit zašto joj je većina odlučila dati podršku Kurelić je odgovorio da je to zbog toga što nemaju jasnu sliku o tome što bi se dogodilo u suprotnom.

'Stranka nema čovjeka koji joj se sviđa kao budući vođa. Scena na kojoj se vrti ima šest ili sedam ljudi, od kojih nijedan nije vođa. Nadaju se da se stvari još mogu progurati kroz prvi mjesec, jer ako se tada parlament ne očituje o prijelaznom dogovoru, onda se stvari dramatično kompliciraju', mišljenja je Kurelić.

Metelko Zgombić kazala je da je zadnji trenutak za davanje načelne podrške tom dogovoru 21. siječnja. 'Ostaje vidjeti kada će se May odlučiti ići u parlament, naime EU sa svoje strane dao je suglasnost za tekst i čeka se britanski pristanak pa se tek onda ide na potpisivanje. Jednom kad se ugovor potpiše opet ide na ratifikaciju u britanski parlament.

May je i dalje daleko od bilo kakve podrške dogovorenom sporazumu s EU-om.

  • +4
Theresa May Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Prijeti li joj novo glasovanje kada je u pitanju vlada?

Štoviše, May prijeti novo glasovanje o povjerenju, ali ovoga puta za cijelu vladu. Kurelić ističe da laburisti uopće ne skrivaju kakva im je taktika.

'Oni čekaju da May dođe u parlament. Jer s čime može May doći u parlament? Ispregovaranim sporazumom od 600 stranica i pismom od šest točaka koje će dobiti danas ili sutra od Bruxellesa. To neće impresionirati nikoga i ona će pasti u parlamentu ako se nešto dramatično ne promijeni do siječnja. Taktika laburista je da se onda ide na izglasavanje nepovjerenja vladi', rezonira Kurelić.

Metelko Zgombić podsjetila je da 30. ožujka Ujedinjeno Kraljevstvo izlazi iz Europske unije ukoliko se ne dogodi nešto bitno drugačije.

Ako se ne prihvati sporazum, Metelko Zgombić je kazala da bi tada došlo do neuređenog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, bez ugovornog aranžmana, što bi imalo velike i nepredvidive posljedice jer je Britanija dugo u EU te ima bliske i povezane odnose.

'Izlazak bez dogovora značio bi da niz pitanja ostaje neriješen, ne samo trgovinski odnosi, nego i status građana, državljana EU-a u Britaniji i obratno, suradnja na području pravosuđa, zaštite podataka… Jer tko garantira da će povjerljivi podaci koji su se godinama razmjenjivali zaista ostati zaštićeni. Velik broj područja ostaje nereguliran i to je zaista najlošije rješenje', zaključila je državna tajnica.