'backstop'

EU spreman pomoći u ratifikaciji sporazuma o Brexitu, ali ne i na nove pregovore

13.12.2018 u 10:44

Bionic
Reading

Čelnici 27 zemalja Europske unije trebali bi u četvrtak navečer potvrditi da stoje iza ispregovaranog sporazuma o izlasku Velike Britanije, no spremni su razmotriti mogu li pružiti neka dodatna jamstva kako bi pomogli u njegovoj ratifikaciji

Prema prvom nacrtu zaključaka o Brexitu, koji se može uvelike mijenjati, čelnici 27 zemalja će poručiti da zaštitni mehanizam u vezi s granicom na irskom otoku nije poželjan ishod i da je njegova jedina svrha da bude neke vrsta osigurača dok se ne dogovori sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Velike Britanije.

Najteže pitanje koje stoji na putu ratifikacije sporazuma u britanskom parlamentu je zaštitni mehanizam, tzv. 'backstop', koji predviđa da EU i Velika Britanija čine 'jedinstveni carinski teritorij' nakon isteka prijelaznog razdoblja, u slučaju da se do tada ne dogovori neki sporazum o slobodnoj trgovini.

Za zagovornike 'tvrdog brexita' to je najveći kamen spoticanja jer u tom slučaju Velikoj Britaniji ostaju vezane ruke po pitanju sklapanja sporazuma o slobodnoj trgovini s trećim zemljama, što je bio jedan od glavnih argumenata u referendumskoj kampanji za izlazak iz EU-a.

Taj 'backstop' je ugrađen u sporazum kako bi se spriječilo ponovno uvođenje fizičke granice između Republike Irske i Sjeverne Irske, što bi moglo ugroziti mirovni proces u Sjevernoj Irskoj. On je zamišljen samo kao rješenje 'za svaki slučaj' ako, primjerice, nakon isteka prijelaznog razdoblja ne bi bio dogovoren neki trgovački sporazum koji bi osigurao da nema graničnih kontrola na irskom otoku.

Europska unija nije spremna ponovno otvarati pregovore o ispregovaranom sporazum, ali je 'spremna razmotriti može li dati neka dodatna jamstva u pogledu backstopa', stoji u nacrtu zaključaka koji su pripremili veleposlanici zemalja članica. U Europskoj uniji ističu da bilo kakva 'jamstva' koja bi mogla pomoći britanskoj premijerki Theresi May da progura sporazum u parlamentu, ne smiju mijenjati ili biti proturječna samom sporazumu.

Prema neslužbenim informacijama, Velika Britanija traži da se trajanje backstopa ograniči na tri godine, ali u nacrtu zaključaka se ne spominje nikakav rok. Teško je očekivati da EU pristane na bilo kakav rok jer bi to onda proturječilo i samoj naravi toga zaštitnog mehanizma, svojevrsne police osiguranja kako bi se osigurao neometani protok ljudi i roba na irskom otoku. Čak i ako backstop bude aktiviran, 'on bi se primjenjivao samo privremeno, dok se ne dogovori novi sporazum', kaže se u nacrtu zaključaka.