narušen autoritet

May preživjela glasanje o povjerenju, ostaje premijerka

12.12.2018 u 22:15

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May je u srijedu preživjela glasanje o nepovjerenju koje je organizirala njezina Konzervativna stranka, nesklona njezinom sporazumu o Brexitu zaključenom s Bruxellesom, a više od trećine zastupnika je nije podržalo i čini se da slijedi žestoka borba o tom dogovoru koji parlament ne odobrava.

Premijerka je dobila podršku 200 konzervativnih zastupnika, prema 117 koji žele njezin odlazak bez obzira na njezine ustupke učinjene onima koji su pokrenuli inicijativu svrgavanja, iako ona namjerava napustiti funkciju prije izbora 2022.

'Parlamentarna stranka ima povjerenje u Theresu May kao čelnicu Konzervativne stranke', izjavio je Graham Brady, predsjednik Odbora 1922, dužnosnik unutrašnje organizacije konzervativaca, gdje je bio organizirano tajno glasanje koje je pokrenulo 48 konzervativnih zastupnika, što je potreban prag od 15 posto parlamentarne skupine.

Ta pobjeda, koja je podigla vrijednost funte, znači da Torijevci neće više moći smijeniti Theresu May godinu dana. Ali njezina tijesna većina predstavlja također poniženje.

'To je strašan rezultat za premijerku', komentirao je na BBC-ju Jacom Rees-Mogg, ultraeurofobni zastupnik koji ju je pozvao da hitno odstupi.

U kratkoj izjavi tijekom jutra Theresa May je rekla da će se svim snagama boriti da ostane na položaju i završi Brexit.

  • +4
Theresa May Izvor: Profimedia / Autor: N.N.