BORBA ZA VLAST

Komšić potvrdio da će se ponovo kandidirati za Predsjedništvo BiH

07.05.2022 u 22:43

Bionic
Reading

Sadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je u subotu da će se na izborima u listopadu natjecati za još jedan mandat u državnom vrhu.

"Hoću, moram ići dalje, ne mogu sada stati", kazao je Komšić gostujući na sarajevskoj komercijalnoj Face TV kada ga je novinar izrijekom upitao hoće li se ponovo kandidirati.

U poslu kojim se odlučio baviti nema odustajanja pa "mora ići do kraja", rekao je.

Najavio je da će biti kandidat svoje stranke Demokratska fronta (DF) a za sada ne zna hoće li uz njega biti još neka veća stranka.

"Sve one imaju svoje politike i moraju imati kandidate za najvažniju dužnost", kazao je Komšić.

Za natjecanje ga motivira borba za politički koncept u BiH u kojemu će se ljudi prepoznavati kao pojedinci.

Komšić je do sada tri puta bio izabran u Predsjedništvo BiH kao kandidat iz reda Hrvata. Izborni zakon BiH dopušta mogućost dva uzastopna mandata u državnom vrhu i on sukladno tome ima pravo na ponovnu kandidaturu.

Upravo je njegov izbor u Predsjedništvo BiH bio povodom strankama okupljenima oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) da inzistiraju na izmjenama izbornog zakona jer one tvrde kako su ga izabrali Bošnjaci, a ne Hrvati čije bi interese trebao predstavljati.

Opći izbori u BiH raspisani su za 2. listopada, a postojeći izborni zakon definira da se u Predsjedništvo BiH biraju po jedan Hrvat i Bošnjak iz Federacije BiH te jedan Srbin iz Republike Srpske.

Europski sud za ljudska prava kroz pet presuda utvrdio je da su te odredbe diskriminatorne jer aktivno i pasivno biračko pravo ograničavaju etničkom pripadnošću i mjestom prebivališta. a istodobno onemogućuju kandidiranje za Predsjedništvo BiH pripadnicima nacionalnih manjina i ostalih.