ZNAČajan događaj

Klaićeva bolnica dobila novi uređaj za magnetsku rezonancu

15.04.2024 u 12:44

  • +14

Novi MR uređaj u Klaićevoj bolnici

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Bionic
Reading

Uređaj za magnetsku rezonancu (MR), snage 3T i vrijednosti 1,93 milijuna eura, pušten je u rad u ponedjeljak u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti gdje je uzvanicima predstavljena i konstrukcijska obnova objekta Turina koja bi trebala biti završena u svibnju.

U Klinici se obavlja 80 posto MR pretraga djece u općoj anesteziji i više od 50 posto MR pretraga bez anestezije, rekao je na predstavljanju ravnatelj bolnice Goran Roić izrazivši nadu da će novi uređaj omogućiti svakom malom pacijentu u Hrvatskoj da u primjerenom roku obavi tu visokosofisticiranu pretragu. Sada u Klinici raspolažu s dva MR uređaja, dosad su radili s MR uređajem jačine 1,5 T.

"Oko 37 posto naših pacijenata dnevno dolazi izvan granica Hrvatske, pa je ovo značajan događaj i za cijelu regiju", istaknuo je Roić.

Na svečanosti su bili i premijer Andrej Plenković, ministar zdravstva Vili Beroš, nizozemska veleposlanica u Hrvatskoj Charlotte van Baak, zaposlenici Klinike i djelatnici Ministarstva zdravstva te su zajedno obišli objekt "Turina" u kojemu se nalazi laboratorijska dijagnostika i velik dio specijalističke djelatnosti.

Od četiri bolnička objekta u Klaićevoj, tri su teško oštećena u potresu prije četiri godine. Objekt "Jovičić" sa svih pet etaža već je potpuno renoviran, a na objektu Turina konstrukcijska je obnova u završnoj su fazi, a konačan završetak radova planiran je u svibnju ove godine. Ukupna vrijednost obnove objekta Turina je 3,3 milijuna eura.

"Potrošili smo 8,2 milijuna eura u ukupnu sanaciju preko EU fondova i sanirali smo većinu bolničkih djelatnosti", istaknuo je ravnatelj Roić.

Plenković: Na Rebru i Vinogradskoj praktički se grade nove bolnice

Ministar Beroš naglasio je da je ova vlada osigurala više od 650 milijuna eura za poslijepotresnu obnovu zagrebačke zdravstvene infrastrukture, što se u povijesti nije dogodilo.

Ravnatelj Roić i ministar Beroš pritom su izrazili nadu da će nova dječja bolnica u Blatu, za koju je izrađen idejni projekt, biti izgrađena u idućem mandatu HDZ-ove vlade.

Premijer Plenković nabrojao je važne iskorake za hrvatsko zdravstvo u svom dosadašnjem mandatu, ulaganja u kvalitetniju opremljenost zdravstvenih ustanova, materijalna prava zaposlenika i obnovu u Zagrebu.

"Na Rebru se gradi praktički nova bolnica, u Vinogradskoj također. To nije samo obnova, već izgradnja novih klinika i zavoda", rekao je Plenković te dodao da će zagrebački zdravstveni sustav dobiti novu dimenziju.

"Hrvatskoj treba nova dječja bolnica, a naš projekt izgradnje bolnice u Blatu u poodmakloj je fazi s gotovim idejnim rješenjem. Mi smo već dokazali da možemo ostvariti takve projekte", rekao je premijer navodeći kao primjer Bolnicu za ženu i dijete u Rijeci.