presica

Plenković: Milanović je napravio diverziju. Snimka? Govorio sam malo slobodnije

15.04.2024 u 11:28

Bionic
Reading

Posljednji dan je kampanje. Andrej Plenković održao je konferenciju za medije, na kojoj je komentirao transkripte potajice snimljena govora u kojem vrijeđa članove Domovinskog pokreta i Mosta te napada medije. Siguran je u pobjedu na izborima

Premijer se na početku obrušio na vrijeme održavanja izbora. Smatra da srijeda nije u skladu s dosadašnjom tradicijom te da je kampanja bila kratka.

'Ova kampanja bila je neobična po nekoliko elemenata. Izuzetno je kratka, imamo taj bizaran dan, srijedu, izvan sve dosadašnje prakse', kazao je premijer.

Obrušio se na predsjednika Milanovića, za kojeg je ustvrdio da je napravio diverziju na izbore i praktičku smijenio Peđu Grbina s mjesta predsjednika SDP-a.

'Svojim ponašanjem gura nas u ruski svijet u trenutku u kojem Rusija već dvije i pol godine vrši agresiju na Ukrajinu', kazao je Plenković.

Potom se pohvalio nizom uspjeha svoje vlade i rekao da u Zagrebu imaju sjajne kandidate.

'Odlično poznaju grad, za razliku od aktualne vlasti', naveo je Plenković, istaknuvši da Zagrepčani plaćaju najveću stopu dohotka na rad.

Imaju konkretne ideje kako rasteretiti gužve u gradu te rješenja vezana za otpad.

'Naša politika je bila porezno rasteretiti i ljudima dati veće plaće, a politika vlasti u Zagrebu je porezno opteretiti i dati manje plaće - jednostavno', poručio je premijer.

Tvrdi da je novac za sve što se obnavlja u Zagrebu nabavila Vlada. Pohvalio se i gradnjom stadiona u Zagrebu.

'Na našu inicijativu, nakon 27 godina problem s Crkvom je riješen', kazao je Plenković.

Potom je kazao da nastavljaju suradnju s dosadašnjim partnerima, liberalnim, narodnjačkim strankama i manjinama.

'Naš problem je sadržajno najkvalitetniji i najsadržajniji i očekujemo podršku građana', kazao je Plenković.

  • +25
Završni predizborni skup HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Komentirao je i objavljenu snimku.

'Kazao sam malo slobodnije ono što govorim javno, to je bio jedan mobilizirajući sastanak koji nikad nije trebao biti javan.'

Istaknuo je da poštuje birače Domovinskog pokreta i Mosta te ih pozvao da se vrate matici, HDZ-u.

Kazao je da je gore doživio od tih stranaka u posljednjih osam godina.

'Nazvali su me četnikom, a iz tog kruga je stigao i Bezuk, koji je precizno pucao u Banske dvore i ranio policajca', kazao je Plenković.

Dodao je da je konzistentan u stavovima, a za to što je neke medije nazvao osovinom zla tvrdi da se radilo o stilskoj figuri. Kazao je da poštuje sve te medije te da svima daje izjave i sa svima razgovara.

'Nikome ne zabranjujem dolazak na presice, poput Milanovića', kazao je Plenković, istaknuvši da na privatnom sastanku može imati svoj stav i govoriti malo slobodnije. Opet je pozvao birače desnije od HDZ-a da glasaju za njih i tvrdi da Domovinski pokret postoji samo da dovede ljevicu na vlast. Podsjetio je da je Domovinski pokret sabotirao HDZ-ovu kandidatkinju za predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i podržao Milanovića.

Vezano uz sučeljavanje, istaknuo je da se nema s kime sučeliti i da on za to nije kriv.

Ponovno se vratio na snimku i sastanak kazavši da je govorio za 300 ljudi i da su tamo bili HDZ-ovi čelnici temeljnih ogranaka. Naveo je da su neke stvari krivo prenesene jer taj koji je snimao nije mogao napraviti kvalitetnu snimku.

'Što mislite, da oni nas hvale na internim sastancima?' kazao je Plenković.

Kaže da je najbolji trokut između HDZ-a, partnera demokršćana, umirovljenika i liberala te manjina. Odbacuje mogućnost da će im trebati pomoć za sastavljanje Vlade bilo koga drugoga izvan spomenutog kruga partnera.

'Arsen Bauk je kandidat u 1. izbornoj jedinici i ja čovjeka nisam vidio u kampanji. Čovjeka koji je kao fetivi Dalmatinac i hajdukovac osvanuo u 1. izbornoj jedinici', kazao je.

Što se tiče članka iz Politica, kazao je da podržavaju Ursulu von der Leyen, a podržao ju je u Bukureštu, gdje je, kaže, održao sjajan govor, i tu nema priče.