JOSIPOVIĆ O REBALANSU

'Kasno je za izlazak iz krize ove godine'

25.08.2010 u 14:05

Bionic
Reading

'Ovaj rebalans proračuna je rezultat mnogih silnica i kompromisa koji su se trebali učiniti da bi se do njega došlo. On je ujedno rezultat realiteta za koji bih volio da se promijeni', rekao je predsjednik RH Ivo Josipović komentirajući jučerašnji rebalans proračuna

Predsjednik je naglasio da je ovaj rebalans proračuna 'posljedica, a nije uzrok, i zato očekujem da udarimo po uzrocima'.

'Svi ključni igrači pri donošenju proračuna su vodili računa o svojim potrebama. I kada su ti interesi i te potrebe zadovoljeni, nije se gledalo dalje od toga. Mislim da svaki od faktora, od Vlade, Sabora, predsjednika do sindikata, mora više voditi računa o širem, javnom interesu', smatra Josipović. Pozvao je i sindikate da se uključe u proces jačanja radne odgovornosti.

'Oni koji rade neka budu dobro plaćeni, ali oni koji ne rade neka napuste posao', kaže šef države i dodaje da kulturu odgovornosti treba protegnuti od najvišeg do najnižeg nivoa državne uprave.

Predsjednik je istaknuo da je zadovoljan što rebalansom proračuna nisu rezane plaće, mirovine i socijalne naknade, jer je velik broj ljudi koji rade u javnom sektoru loše plaćen i već sada je na granici na kojoj ne bi podnio daljnje smanjenje prihoda.

'U razvojnom smislu ne možemo puno postići ako ne bude ulaganja u znanost, obrazovanje, nove tehnologije i ekologiju. Bez toga Hrvatska neće izaći iz krize', rekao je Josipović, istaknuvši da je proračun posljedica teškog i lošeg stanja u gospodarstvu.

'Rekao bih da je naše gospodarstvo dug niz godina 'zapušteno polje'. Kad kažem 'zapušteno polje', mislim na brojne probleme na koje ukazuju i sindikati i gospodarstvenici i radnici', rekao je Josipović.

Podsjetio je da je potrebna temeljita reforma državne uprave koja je spora, neefikasna i ima prevelik broj zaposlenih. Pritom je naglasio da te ljude ne treba odmah otpustiti, već je nužno ući u projekt restrukturiranja državne i javne uprave.

'Puno se pričalo o novom ustroju u Republici Hrvatskoj, o smanjenju lokalne samouprave, i tu kiselu političku jabuku netko mora zagristi', poručio je Josipović. Smatra da ne postoje dovoljno dobre mjere za poticanje gospodarstva i izvoza kao takvog. 'Tu očekujem od Vlade da razmisli o dodatnim mjerama poticanja gospodarstva, posebno ulaganja, domaćih i stranih. Uostalom, to je zaključio i moj savjet na jednoj od sjednica - da tu ne radimo dovoljno dobar posao', poručio je Josipović.

Upozorio je i na problem odnosa države prema vlastitoj imovini, a pritom ne misli samo na trgovačka i javna poduzeća.Preporučio je Vladi da stavi u funkciju zapuštene vojne objekte tamo gdje postoje gotovi planovi što napraviti s njima.

'Nema se što više čekati - treba prestati s prolongiranjem rješenja za njih', naglasio je predsjednik. Zabrinjavajući je deficit, kaže, od 4,2 posto BDP-a, dakle oko 14 milijardi kuna. 'Ima država koje imaju i veći deficit, međutim one imaju drugačiju ekonomiju i drugu strukturu proračuna. Javni dug je negdje, očekuje se, oko 50 posto bruto proizvoda do kraja godine i vidljivo je da je od 2008. u naglom rastu, što nije dobar pokazatelj, dakle cirka 38 posto u nepune dvije godine, a naš inozemni dug doći će vrlo brzo do 100 posto BDP-a.

Pozivam sve one koji su faktor u hrvatskom društvu da razmišljaju o idućoj godini, za ovu je kasno, bez obzira na proračun, da razmišljaju o reformama koje su nužne i bez kojih Hrvatska zasigurno neće izaći iz krize', rekao je predsjednik Josipović.