KRITIKA VLADE

Josipović: Proračun se donosi na ho-ruk

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 14.09.2010 19:37
  • Objavljeno 14.09.2010 u 15:31
ivo josipović

ivo josipović

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Središnja tema danas održanog sastanka Savjeta za gospodarstvo predsjednika Ive Josipovića bio je proračun. Zaključeno je da se on često u Hrvatskoj donosi na ho-ruk

Predsjednik je rekao da je razlog tome to što se proračun donosi prebrzo te se za njega prekratko priprema.

'Trebalo bi otvoriti raspravu na vrijeme, čak šest mjeseci prije njegova donošenja jer je potrebno vremena za usvajanje dobrih ideja i stručnu pripremu', istaknuo je Josipović dodajući da su posljedica toga brojni rebalansi

Kako bi se smanjili otpori nužnim rezovima u državnoj blagajni, potrebno je povećati prihodovnu stranu proračuna, što je, smatra predsjednik, najlakše napraviti otvaranjem prostora za nove investicije. A kako investirati kad se investitori često u lokalnim sredinama dočekuju na nož, svjedoci smo posljednjeg bunta koji se digao oko izgradnje golf terena iznad Dubrovnika.

'Što se tiče svake pojedine investicije, bio to golf ili što drugo, uvijek treba vidjeti da i lokalna sredina nađe svoj interes u tome', smatra predsjednik.

Svaka velika investicija posebno te vrste, kaže on, na neki način ima utjecaj na okoliš i kvalitetu života u određenoj sredini mora imati određeni konsenzus i u lokalnoj upravi.

'Usto, potrebne su i druge mjere o kojima govorimo. Pogledajte naše susjede koje sve mjere imaju, od toga da se komunalne naknade reduciraju za investitore da za svako radno mjesto koje otvore imaju poreznu olakšicu, da su određeni broj godina oslobođeni plaćanja nekih poreza', rekao je predsjednik.

'Pogledajmo što drugi rade da im ubrzo ne bismo gledali u leđa', rekao je Josipović.

Naglasio je nužnost promjene poreznog sustava koji nije stimulativan te je istaknuo problem sive ekonomije koja čini oko 30 posto neplaćenih poreza. Predsjednik je upozorio i na neefikasnost sustava socijalne pomoći u kojem se zna događati da oni koji trebaju potporu ne mogu do nje, dok je uzimaju oni kojima nije potrebna.
Predsjednik ovoga puta sa svojim Savjetom nije raspravljao o porezima na dividendu ili kapitalnu dobit za koje se zalaže, a sami poslodavci od kojih mnogi sjede u tom tijelu s njim nisu baš skloni takvim rješenjima.

Predsjednik je podsjetio da među gospodarstvenicima postoji većinsko mišljenje da treba promijeniti porezni sustav. 'Naravno da bi se ono što bi nedostajalo trebalo namaknuti iz drugih izvora, a to je ovo što Vlada sada priprema, porez na imovinu, dividendu, to je ono za što se ja zalažem, naravno, porez na kapitalnu dobit', kazao je predsjednik.

Predsjednik je pozdravio inicijativu Ivice Mudrinića, čelnika Nacionalnog vijeće za konkurentnost, da se izradi povelja za nacionalni razvoj gospodarstva do 2025. godine koja bi odredila pravac razvoja zemlje u idućih 15 godina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi