PISMO FRANCUSKIM MEDIJIMA

Josipović: Predragu Matvejeviću ne prijeti zatvor

31.07.2010 u 18:36

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović napisao je pismo koje je u subotu objavio francuski list Le Monde, a kojim hrvatski predsjednik odgovara na nedavno otvoreno pismo nekolicine istaknutih europskih intelektualaca o sudskoj presudi hrvatskome književniku

'S iznenađenjem i nevjericom sam doznao za poziv koji je objavljen u Le Mondeu od 24. srpnja, pod alarmantnim naslovom 'Predrag Matvejević ne smije u zatvor!'. Alarmantnim, jer se, čini se, radilo o nesporazumu: nije naime bilo ni najmanje opasnosti da Predrag Matvejević bude zatvoren, jer nikakva sudska odluka u Hrvatskoj to ne traži', piše Josipović.

U pismu predsjednik iznosi slijed događaja o presudi izrečenoj 2005., te objašnjava da je riječ o uvjetnoj zatvorskoj kazni, a ne strogom zatvoru.

Podsjeća da je sam 'i javno izrazio svoje nezadovoljstvo presudom', jer se ne slaže da je književnik počinio djelo klevete.

No u Hrvatskoj 'pravosuđe je neovisno i nitko izvan pravosuđa, pa ni hrvatski predsjednik, ne može mijenjati presude, a ni utjecati na pravosuđe da odluči drukčije, pa i onda kada je uvjeren da je presuda suda pogrešna', piše Josipović.

Podsjeća da je Matvejević odlučio ne iskoristiti svoje pravo žalbe i da je još 2007. istekao rok kušnje čime je definitivno otklonjena zapravo hipotetska opasnost njegova zatvaranja. 'Za hrvatsko pravosuđe, slučaj je dakle dugo zaključen - i to neovisno o odluci Vrhovnog suda Republike Hrvatska kojom je u 2009. odgovoreno na zahtjev za zaštitu zakonitosti koji je, u korist optuženog, svojevremeno bio pokrenuo DORH', piše predsjednik.

Stari Kazneni zakon, koji više nije na snazi u Hrvatskoj, nije isključivao zatvorsku kaznu za djela klevete, no u praksi nitko nikada nije u Hrvatskoj poslan u zatvor zbog toga, piše predsjednik.

'Ako možemo žaliti što su takve odredbe postojale još do 2006, one su donekle samo 'ostatak autoritarne prošlosti Jugoslavije', da se poslužim riječima potpisnika apela', piše Josipović.

U pismu primjećuje da u zakonodavstvu nekoliko europskih demokracija, uključujući Njemačku i Francusku, i dalje postoje zakoni koji omogućuju zatvorske kazne za klevetu.

'U Hrvatskoj takvih zakona više nema', piše Josipović i dodaje da odnedavna, po novom Kaznenom zakonu to uopće i nije moguće.

Hrvatska je napokon uspješno završila svoju demokratsku tranziciju, a njezini demokratski temelji, zajamčeni su Ustavom koji je 'uvelike inspiriran ustavom Pete Republike, i na koji sam ponosan što imam čast biti jamac njegovog poštivanja', zaključuje predsjednik.

Predsjednik misli da su potpisnici pisma trebali prije objave provjeriti okolnosti slučaja i konzultirati nadležne sudske vlasti, čime bi se izbjeglo bespredmetno i nepotrebno uzbuđenje, te obavještava da je Predraga Matvejevića, hrvatskog intelektualca svjetskog glasa, nedavno imenovao za svog osobnog predstavnika u s Međunarodnoj organizaciji Frankofonije.