'NISAM ZAOBIŠAO MILANOVIĆA'

Josipović otkrio zašto je pisao Leki

14.10.2014 u 12:02

Bionic
Reading

Predsjednik RH Ivo Josipović poslao je pismo predsjedniku Sabora Josipu Leki jer je želio otvoriti raspravu o važnim pitanjima za budućnost Hrvatske, a u prvom redu želio je potaknuti da se u Saboru postigne konsenzus oko uvođenja preferencijalnog glasovanja već na idućim parlamentarnim izborima, kazao je Josipović na press konferenciji na Pantovčaku. Josipović se odlučio poslati pismo jer ima odgovornost za političku stabilnost sustava i države, a Leku je izabrao jer on kao predsjednik Sabora uživa velik ugled u društvu

'Pismo smo uputio Leki uvažavajući želju građana da više sudjeluju u političkom procesu', kazao je predsjednik. Josipović je u pismu također obavijestio predsjednika Sabora da je pri kraju s izradom ustavnih promjena, koje radi njegova radna skupina te smatra da bi ih mogao uvrstiti na dnevni red Sabora već u prvom kvartalu iduće godine.

'Ustavni prijedlog nastao je na uvjerenju kako građani iskazuju radikalno nezadovoljstvo postojećim ustavnim i zakonskim rješenjima, u brojevima koji govore o njihovu opravdanom interesu gdje se osjećaju isključeno iz procesa demokratskog odlučivanja, posebice kada je riječ o izborima', kazao je šef države dodavši da je predsjedniku Sabora uz pismo poslao i materijal koji to potkrepljuje. Kazao je i da su građani nezadovoljni niskom razinom otvorenosti sustava i niskim stupnjem odgovornosti političkih faktora, skupom i neefikasnom organizacijom države i radom ključnih institucija. Josipović smatra da Sabor ima instrumente kojima već na idućim izborima može uvesti preferencijalno glasovanje, a upravo zbog toga, pisao je Leki kao ključnoj figuri Hrvatskog sabora koja bi trebala pokušati osigurati konsenzus oko tog važnog pitanja. Poznato je da se HDZ protivi uvođenju preferencijalnog glasovanja uvjetujući to pitanje rješavanjem statusa birača iz dijaspore za koje tvrdi da su diskriminirani. 

Josipović je također rekao da nije zaobišao Milanovića vezano uz ovu inicijativu i pismo, jer se, kako kaže, o konsenzusu oko ustavnih promjena ne odlučuje u Vladi, nego na Saboru, a uostalom, dodao je, premijer se već pozitivno izjasnio vezano uz potencijalno uvođenje preferencijalnog glasovanja.

Očito je da se Josipović odlučio na svoju inicijativu ustavnih promjena, jer su građani razočarani zatvorenošću sustava, radom političara i nekih institucija.

Josipović je kazao da je i nedavno pokrenuta inicijativa vezana uz uvođenje preferencijalnog glasovanja pokazala da građani žele promjene političkog sustava, ali se ogradio rekavši da on ne podržava tu inicijativu, odnosno inicijativu U ime obitelji u cijelosti, već samo neke njezine dobre dijelove poput preferencijalnog glasovanja.

'Ono što je jasno od te građanske inicijative je to da građani žele drukčiji izborni sustav', rekao je Josipović.