MIŠLJENJE STRUČNJAKA

Je li presuda Mladiću konačni dokaz da je Milošević nalogodavac genocida?

22.11.2017 u 15:28

Bionic
Reading

Komentirajući hašku presudu zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i bivši član odvjetničkog tima generala Ante Gotovine Ivo Farčić kažu za tportal da je presuda očekivana te da će iznimno važno biti samo obrazloženje presude u dijelu koji će se eventualno odnositi na nalogodavce genocida

'S obzirom na strahote i zločine koji su počinjeni, ovo je definitivno bila očekivana presuda. Obrazloženje će biti jako važno jer će se u njemu vidjeti jesu li povezali izvršitelja i nalogodavca, dakle je li u činjeničnom utvrđenju da je počinjen genocid došlo do povezanosti s nalogodavcima. Osnovno pitanje za pravne stručnjake, a i za svekoliku javnost, jest hoće li obrazloženje presude uputiti na povezanost s nalogodavcima, tko god to bio. Mladić je definitivno bio izvršitelj, a ne nalogodavac', kaže Škare Ožbolt.

Prema sažetku presude, uloga Beograda spominje se tek na dva mjesta.

'On (Mladić) je bio u izravnom kontaktu s članovima vodstva Srbije i članovima glavnog stožera vojske Savezne Republike Jugoslavije kako bi osigurao da se zadovolje vojne potrebe VRS-a', pročitao je sudac Orie u dijelu sažetka presude posvećenom sveobuhvatnom udruženom zločinačkom pothvatu.

U dijelu sažetka Mladićeve presude koji se odnosio na udruženi zločinački pothvat, čiji je cilj bilo višegodišnje teroriziranje stanovnika Sarajeva, navodi se da je Mladić 'osiguravao vojnu pomoć vojske Savezne Republike Jugoslavije tijekom opsade' grada.

Uloga slučaja Stanišić & Simatović

Objava cjelovite presude s obrazloženjem očekuje se tijekom današnjeg dana. Ne bude li u obrazloženju službeni Beograd povezan s Mladićem, uloga tadašnjeg srbijanskog vodstva mogla bi se propitati još samo kroz ponovljeno suđenje u slučaju Stanišić & Simatović, kaže Škare Ožbolt. Podsjetimo, Žalbeno vijeće je 15. prosinca 2015. naložilo ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću po svim točkama optužnice.

  • +15
Ante Nobilo Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Odvjetnik Anto Nobilo također smatra da je presuda bila očekivana. 'Bilo što manje od toga bio bi sumrak pravde', kaže Nobilo za tportal.

On podsjeća da se u optužnici spominje Slobodan Milošević kao jedan od sudionika udruženog zločinačkog pothvata, s Mladićem, Radovanom Karadžićem, Momčilom Krajišnikom, Biljanom Plavšić, Nikolom Koljevićem, Mićom Stanišićem, Momčilom Mandićem, Frankom Simatovićem, Željkom Ražnatovićem Arkanom i Vojislavom Šešeljom.

Farčić: Izvršiteljima strože kazne

'Očekivano je da ova presuda bude barem u rangu nekih drugih presuda koje su izrečene vojnicima kao direktnim izvršiteljima', rekao je Ivo Farčić, dodajući da se nije očekivalo da će presuda Mladiću biti u rangu presuda onima koji su stvarali političku volju, 'jer se to očito gleda pod nekakvim posebnim svjetlom, pa su zato kazne političarima bile blaže'.

'Vojnici su direktno izvršili zločine i za to se, naravno, može očekivati najtežu kaznu. Naravno da to uključuje Mladića, koji im je bio šef', rekao je Farčić.

  • +10
Izricanje presude Ratku Mladiću kroz fotografije Izvor: Reuters / Autor: DADO RUVIC

Činjenicu da službeni Beograd nikada nije proglašen krivim za genocid u Srebrenici komentira ocjenom da je sud, nažalost, mehanizam koji se ne smije tretirati drugom vrstom analize, osim što se može reći da je to što Beograd nikad nije doveden u neposrednu vezu s izvršenjem zločina posljedica toga što tužiteljstvo za to nije iznijelo uvjerljive dokaze.

'Ako tužiteljstvo nije iznijelo dokaze, bez obzira na to što je svima nama koji gledamo sa strane otprilike jasno što se događalo - pred sudom to morate dokazati', napominje Farčić.

  • +3
Ratko Mladić u haškoj sudnici Izvor: Reuters / Autor: POOL

Srbija je međutim odbila dostaviti ključne dokumente Haškom sudu, a u vrijeme suđenja bivšem predsjedniku Slobodanu Miloševiću dostavila je ICTY-ju određene transkripte s ratnih sjednica Vrhovnog savjeta obrane (VSO), uz uvjet da dijelovi tog arhiva u ime nacionalne sigurnosti ostanu nedostupni javnosti.

O dogovoru Haškog suda sa Srbijom o zaštiti tih dokumenata govorila je i bivša glasnogovornica haškog tužiteljstva Florence Hartmann, dok je New York Times pisao da je cilj Beograda bio sačuvati vojne arhive od Međunarodnog suda prave (ICJ), koji je 2007. godine proglasio da Srbija nije odgovorna za genocid u BiH i time ju je poštedio isplate ratne štete. Je li bilo popuštanja Beogradu?

'Taj sud je u velikoj mjeri politički - osnovan je od političkog tijela, a države na posredan i neposredan način utječu na njegov rad', kaže Farčić.

Podsjeća da će obrana Ratka Mladića u daljnjem postupku trebati tražiti odobrenje za izjavljivanje žalbe, što će sasvim sigurno dobiti, pa će se vidjeti što će donijeti taj tekst.