IGRA HDZ-A?

Jandroković poslao zastupnike na neplanirani godišnji, nitko ne zna zašto

19.02.2018 u 09:15

Bionic
Reading

Pred zastupnicima u Hrvatskom saboru je stanka u trajanju od 12 dana koja nije predviđena ni Ustavom ni zakonom. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković razlog pauze nije želio objasniti. Kaže, bila je to odluka predsjedništva Sabora

'Saznao sam negdje u četvrtak i meni je potpuno nejasno zbog čega radimo pauzu', govori Bojan Glavašević (SDP) dok Nikola Grmoja iz Mosta smatra da nema potrebe za njome.

Predsjednik Sabora Jandroković pravda se kako nitko od zastupnica i zastupnika te predstavnika klubova nije rekao ništa protiv te odluke.

No Anka Mrak Taritaš (GLAS) kaže da se na predsjedništvu raspravljalo jedino o pauzi oko Uskrsa, javlja Dnevnik.hr.

'Nismo ni shvatili, moram priznati, na toj sjednici predsjedništva da će biti neka stanka u veljači, tako da nismo imali ni prilike pobuniti se. Ja sam se u četvrtak jako iznenadila kad sam saznala da ovaj tjedan nema sjednice Sabora i ne razumijem zašto je nema', govori Mrak Taritaš.

Sinčić pak misli da Jandroković ovom pauzom Plenkoviću kupuje vrijeme.

'Smatram da je ova stanka od tjedan dana povezana s krizom u vladajućoj koaliciji između HDZ-a i HNS-a', kaže Ivan Vilibor Sinčić.

  • +21
Sabor nastavio sjednicu glasovanjem o raspravljenim točkama Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Oporbu stanka ljuti tim više što mnogi njihovi zakoni ne stižu na red za raspravu, a samo Klub zastupnika SDP-a je stavio u proceduru preko 20 zakonskih akata.

Most ima desetak zakona u proceduri, dodaje Grmoja dok Sinčić kaže da je je njihovih osam zakona na dnevnom redu i čekaju raspravu.

Jandroković smatra da im građani ovu stanku ne bi trebali zamjeriti. 'Ovaj saziv Sabora ima najveći broj radnih dana i radnih sati te zakona koje smo donijeli', opravdava se on, a podsjetimo, 9. saziv Sabora konstituiran je prije 523 dana i od tada do danas plenarno je zasjedao 156 dana.