PROPAO IZBOR

Ipak ništa od Povjerenstva za sukob interesa, zastupnici nisu izabrali predsjednicu

16.02.2018 u 15:37

Bionic
Reading

Niti Nataša Novaković ni Dalija Orešković, kandidatkinje za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, nisu na tajnom glasovanju dobile 76 glasova saborskih zastupnika. Neizborom čelnog čovjeka Povjerenstva onemogućen je i rad tog tijela

Nataša Novaković, oko koje je navodno postojao i dogovor vladajućih dobila je 75 glasova zastupnika. S obzirom da vladajući inače imaju tanku većinu od 78 glasova, zaključak je da za izbor Novaković nisu uspjeli osigurati ni glasove svojih zastupnika.

Tko je od vladajućih glasao 'protivno' dogovoru nemoguće je saznati jer je glasovanje bilo tajno.

Što se pak tiče dosadašnje predsjednice Dalije Orešković, ona je dobila 46 glasova.

Neizborom predsjednice povjerenstva to je radno tijelo onemogućeno u radu. Naime, prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa predsjednik povjerenstva je taj koji saziva sjednice, a ukoliko je spriječen može ga zamijeniti netko od članova kojeg ovlasti sam taj šef povjerenstva.

Stoga će Sabor, prema tumačenju pravnih službi, ponovno birati između Dalije Orešković i Nataše Novaković, i to kada se zastupnici vrate s jednotjedne stanke. Ukoliko ne bude izbora ni u drugom pokušaju ići će se na treći pokušaj, a ako ni tada nijedna ne dobije 76 glasova, morat će se ponoviti natječaj za čelno mjesto Povjerenstva.

U međuvremenu, najavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković zatražit će se i dodatno tumačenje Odbora za Ustav.

Zastupnici su ipak izabrali članove Povjerenstva. Tako je najveći broj glasova, njih 106, dobila Aleksandra Ileković Jozić (koja je bila prijedlog i vladajućih i oporbenog SDP-a), a slijede je Tatijana Vučetić (82) i Davorin Ivanjek (80), koji su i do sada bili članovi Povjerenstva, te Tončica Božić (80).

U Povjerenstvo nisu prošli Antonija Petričušić (44 glasa), Duje Prkut (42) i Dragan Zelić (29), koji su na listu kandidata predloženi od strane SDP-a.

 

  • +2
Kandidati za Povjerenstvo za sukob interesa Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Aleksandra Ileković Jozić već je poznata javnosti jer je čak osam godina bila na mjestu potpredsjednice Državnog izbornog povjerenstva. Ta pravnica u Povjerenstvo dolazi s mjesta savjetnice u Ministarstvu uprave, a prije posla u DIP-u bila je viša upravna inspektorica Ministarstva uprave, viša savjetnica i zamjenica predstojnika Vladina Ureda za zakonodavstvo, stručna suradnica i savjetnica u zagrebačkom Gradskom uredu za zdravstvo.

Tončica Božić diplomirana je psihologinja sa specijalizacijom iz psihosocijalnog rada. Od 2016. radi u Hrvatskoj psihološkoj komori, prije toga radila je u Centru za socijalnu skrb Krapina, ministarstvima obitelji i socijalne skrbi, osnovnoj školi, Zavodu za socijalno-zdravstvenu zaštitu odraslih osoba.

U Povjerenstvo se kao članovi vraćaju, odnosno ostaju Tatijana Vučetić i Davorin Ivanjek, čime se djelomično osigurava kontinuitet kojeg je tražila oporba.

Tatijana Vučetić u Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa stigl je iz Ministarstva pravosuđa, gdje je jedno vrijeme bila i državna tajnica. Godinama je vodila osobni odvjetnički ured, radila kao pravnica u dvjema velikim tvrtkama, bila sutkinja splitskog Suda udruženog rada.

Davorin Ivanjek bivši je sudac Općinskog suda u Varaždinu, a radio je i kao sudski savjetnik Vrhovnog suda te viši sudski savjetnik Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Bauk: Ovo je poraz vladajućih; Bačić: Ako ne izaberemo predsjednicu, nije kraj svijeta

Šef HDZ-ovog kluba zastupniak Branko Bačić nada se da će predsjednica povjerenstva biti izabrana u drugom pokušaju.

'Ova vladajuća većina je stotinjak puta pokazala da je stabilna i danas smo izglasovali sve potrebne zakone, izabrali smo četiri kandidata. I ako sljedeći put ne izaberemo predsjednicu nije kraj svijeta, pokušat ćemo ponovno i ako treba ići će novi natječaj', kazao je Bačić novinarima u Saboru.

Svoje mišljenje ima i predsjednik SDP-ovog kluba zastupnika Arsen Bauk. 'Ovo tumačim kao poraz vladajućih jer nisu svoju većinu uspjeli okupiti oko kandidatkinje koju su podržali. Mi sad imamo slučaj da jedna institucija radi svoj posao četiri godine, odgovara Hrvatskom saboru, sabor jednoglasno i uz pohvale prihvaća njihova izvješća, predsjednica Povjerenstva uživa veliku potporu u javnosti, kandidira se za ponovni mandat, parlamentarna većina nema petlju reći da je ne podržava i onda na tajnom glasovanju njihov kndidat ne dobije dovoljno glasova. To je samo po sebi dovoljno apsurdna situacija. Poruka je - nemojte raditi svoj posao, a ako ga radite radite tako da se ne zamjerite HDZ-u', kazao je Bauk.