MRTVA TRKA

Izbori u Rumunjskoj: Liberali i socijaldemokrati gotovo izjednačeni

06.12.2020 u 23:17

Bionic
Reading

Vladajući rumunjski proeuropski liberali i njihovi socijaldemokratski protivnici gotovo su izjednačeni na parlamentarnim izborima u nedjelju na kojima je zabilježena rekordna niska izlaznost, pokazale su izlazne ankete nakon zatvaranja birališta.

Liberalna stranka (PNL) premijera Ludovica Orbana dobila je 29 posto glasova, prema 30,5 posto glasova za socijaldemokrate (PSD). Ipak, PNL je favorit za formiranje buduće vlade sa reformistima saveza USR-Plus, koji bi trebali dobiti oko 16 posto glasova, prema anketi instituta CURS-Avangarde.

To je scenarij šefa države Klausa Iohannisa, iz PNL-a, koji je više puta isključio mogućnost povratka PSD-a na vlast tijekom svog drugog mandata koji istječe 2024. godine.

Više od 18 milijuna birača je bilo pozvano na glasanje, ali je - zbog porasta broja oboljelih od covida-19 i birača koje je umorila nekompetentna politička klasa - samo svaki treći Rumunj izašao glasati, prema podacima izbornih vlasti.

"Rezultati izbora će biti poznati tek kada budu prebrojani svi glasovi", izjavio je Orban novinarima preciziravši da je izlazna anketa nije uzela u obzir glasove Rumunja u dijaspori, kojih je više od 200.000 glasalo.

"PSD je u blagoj prednosti", izjavio je šef PSD-a, Marcel Ciolacu, i pozvao predstavnike te stranke da ostanu oprezni tijekom prebrojavanja glasova.

Dok su analitičari upozoravali na slabu izlaznost, pozovi na glasanje nisu nedostajali: filozof i pisac Mihai Sora (104) je od početka poticao Rumunje da izađu na birališta. Taj aktivni borac za neovisno sudstvo je dodao da je i sam glasao s "povjerenjem i nadom, misleći na domovinu i njezine stanovnike".

Uvjereni proeuropljanin Orban (57) izjavio je ranije tijekom dana da je glasao za "dinamičnu, modernu, sigurnu u svoje snage i međunarodno poštovanu Rumunjsku".