NEOČEKIVANI RASPLET

Ishod velike krize u BiH: Uzmiče li Dodik?

25.07.2023 u 11:27

Bionic
Reading

Politička kriza u BiH koja je gotovo dovela do pucanja jedva sastavljene vladajuće koalicije u toj zemlji mogla bi nestati kako je i započela pretvorivši se u "buru u čaši vode" za što je njen glavni kreator Milorad Dodik odmah zaradio optužbe oporbe za uzmicanje i još jedno poigravanje nacionalnim interesima

Čelnici stranaka koje čine vladajuću koaliciju u BiH u ponedjeljak navečer sastali su se u Sarajevu i nakon toga javnosti ponudili krajnje pomirljive izjave o potrebi međusobne suradnje i provedbe reformi.

Iznenađujući pomirljivi tonovi uslijedili su nakon gotovo dva mjeseca teški uzajamnih optužbi za rušenje ustavnog poretka i kršenje koalicijskog dogovora, a neposredni povod bili su Dodikovi pokušaji da donošenjem posebnih zakona u parlamentu Republike Srpske potkopa Ustavni sud BiH i autoritet visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta.

Sve je to dovelo do situacije u kojoj su se Dodik i SDP-ov ministar obrane BiH Zukan Helez tijekom sastanka koalicijskih partnera u Konjicu 30. lipnja "častili" psovkama i umalo potukli.

Čelnik SDP-a i Helezov stranački šef Nermin Nikšić u ponedjeljak je pak pred novinatima kazao kako su svi suglasni da razgovori nemaju alternatvu te da se reforme moraju provoditi, a i sam Dodik je potvrdio kako je vrijeme da se strasti smire.

"Izlazimo iz perioda velike galame i imamo dogovor", kazao je Dodik posebice iznenadivši načelnim pristankom da se ide u postupak popune upražnjenih sudačkih pozicija u Ustavnom sudu BiH kao dio paketa popune i reforme pravosudnih tijela.

On je ranije najavio kako se dva mjesta koja pripadaju sucima iz RS neće popunjavati nakon što dvojica dosadašnjih sudaca odu u mirovinu te je praktično naredio donošenje entitetskog zakona po kojem se odluke tog suda neće provoditi u RS.

Taj je svojevrsni državni udar pojačao donošenjem zakona kojim se u RS-u zabranjuje objavljivanje pa tako i provedba odluka visokog predstavnika Schmidta koji je pak na temelju svojih ovlasti intervenirao 1. srpnja i oba zakona poništio.

Nakon što je pokušao ignorirati te Schmidtove odluke Dodik se suočio s kaznenim progonom i sada mu prijeti kazna do pet godina zatvora uz zabranu političkog djelovanja.

Jedna od najistaknutijih oporbenih političarki u RS Jelena Trivić komentirala je kako je na djelu "velika defenziva starog političkog manipulatora" Dodika. "Sve oko čega je Dodik dizao galamu sada je prihvatio", izjavila je Trivić.

Lideri stranaka koje čine bošnjačlko-građanski blok u vladajućoj kaoliciji istodobno su suočeni s kritikama "svoje" oporbe i dijela medija zbog navodne popustljivosti prema Dodiku.

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, čelnik stranke Narod i pravda (NiP), u utorak je na to odgovorio porukom kako ne razumije takva "mudrovanja". Njegova je teza kako su Dodikovi sporni zakoni ionako stavljeni izvan snage a da se o o usvajanju reformskih zakona mora razgovarati jer je to jedini način napretka na putu ka članstvu u EU.

Lider HDZ BiH Dragan Čović sastanak održan u ponedjeljak ocijenio je konstatacijom kako je ponovo uspostavljeno uzajamno provjerenje te da više nema nadmudrivanja političkih partnera.

Prvi test iskrenosti dogovora koji je postignut u ponedjeljak bit će do 22. kolovoza jer bi do tada državni parlament trebao usvojiti najmanje tri zakona iz paketa od 14 prioriteta na kojima inzistira Europska komisija.

"Naravno, ne bi bilo prvi put da se nešto dogovorimo a da se ne ispuni", bio je ipak oprezan u ponedjeljak Nikšić.

  • +26
Sastanak Viktora Orbana i Milorada Dodika u Banjoj Luci Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Rakita