JOSIPOVIĆ U BIJELOJ VILI

Hrvatska izlazi iz 'balkanske faze'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 05.06.2010 22:38
  • Objavljeno 05.06.2010 u 22:38
Josipović grimasa

Josipović grimasa

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u subotu navečer je u Bijeloj vili na Brijunima upriličio tradicionalni prijem za veleposlanike akreditirane u Hrvatskoj

Ustvrdivši kako Hrvatska živi posljednje trenutke svog iskoraka iz svoje "balkanske faze" odnosno faze postkonflikata, predsjednik Josipović je kazao kako je to moguće prije svega zahvaljujući izvjesnosti koraka pridruživanja Europskoj uniji.

"Danas kad se Europska unija, posebno zemlje Eurozone susreću s velikim izazovima finacijske krize, važno je da se ne izgubi iz vida vrijednost sadržana u svakom aktu proširenja EU-a", istaknuo je Josipović dodavši kako proširenje ne smije stati sve dok posljednja zemlja jugoistoka Europe ne osjeti blagodat spomenute zakonitosti.

Po njegovim riječima Hrvatska je protekle godine napravila veliki iskorak prema političkoj kulturi kompromisa pa je tako postigla sporazum o arbitraži o granici sa Slovenijom, potpisala ga i ratificirala.

"Vjerujem u naše prijatelje Slovence i vjerujem da će slovenski plebiscit sutra potvrditi odluku parlamenta", naglasio je Josipović. Dodao je kako premijerka Kosor i on osobno politikom zatvaranja prijepora prošlosti s jugoistočnim susjedima žele europsku kulturu kompromisa presaditi i ojačati u susjedstvu.

Govoreći o posljednjim Vladinim mjerama, predsjednik Josipović je kazao kako ih on podržava ali po njegovom mišljenju nisu dostatne. Pred Hrvatskom stoje još dva cilja koje nije lako postići a to su vladavina prava i veća otvorenost tržišnom natjecanju, istaknuo je hrvatski predsjednik.

"Korupcija je značajna negativna gospodarska kategorija. Što je veća korumpiranost sustava, to su građani siromašniji. Korupcija, posebno u malignom obliku političkog klijentelizma i favoritizma, mora biti najodlučnije suzbijana", zaključio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović dodavši kako je u svemu tome presudna uloga pravosuđa. On je ujedno kazao kako dobro pravosuđe unosi u poslovanje sigurnost te predstavlja izvrstan putokaz koji, kako je rekao, "vlada treba precizno slijediti".

U ime diplomatskog zbora predsjedniku Josipoviću obratio se veleposlanik Kraljevine Španjolske Manuel Salazar koji mu je čestitao što će Hrvatska pod njegovim mandatom postati punopravnom članicom Europskle unije.

"Vjerujem da će se pregovori vrlo brzo završiti te da će Hrvatska uskoro postati nova članica europske obitelji", rekao je Salazar izrazivši zadovoljstvo što je Josipović nastavio tradiciju prijema za akreditirane veleposlanike u Hrvatskoj. Prijemu u Bijeloj vili na Brijunima nazočilo je stotinjak veleposlanika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi