KAFENISANJE IZ INTERESA

Holy čini uslugu Josipoviću, ali on baš i nije reklama za ORaH

28.08.2014 u 09:10

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednica ORaH-a Mirela Holy prošloga vikenda našli su se na piću u centru Zagreba, jasno, svjesni da će o tom susretu mediji pisati danima kasnije. Holy je čak najavila da će se s Josipovićem viđati još češće nego do sada, zbog čega smo se zapitali - koji su pravi interesi ove simbioze dvoje naizgled različitih političara?

Tko s kime pije kavu? To je hrvatsko pitanje svih pitanja, ne samo u politici. Dobro to znaju Mirela Holy i Ivo Josipović, oboje ambiciozni bivši SDP-ovci. Kako bi biračima jasno dali do znanja 'tko je s kim dobar', pobrinuli su se da mjesto na kojem će piti kavu bude na vjetrometini fotografa i novinara. Dobili su traženu pozornost, a sad Holy u razgovoru za Večernji list najavljuje: 'Vidimo se jednom mjesečno. (...) Želim mu na taj način dati podršku kao predsjedničkom kandidatu. Zato ćemo se ubuduće sigurno i češće sastajati.'

Tko će više profitirati od zajedničkog druženja?

Politolozi Zdravko Petak i Tihomir Cipek za tportal analiziraju korist koju Holy i Josipović očito nastoje izvući iz naslikavanja po kafićima.Petak smatra da puno veće koristi ima Josipović od druženja sa sve popularnijom Holy, a njoj to jednostavno ne može škoditi. 'Ona je nevjerojatno popularna liderica brzorastuće stranke, to može ići u korist samo Josipoviću', rekao je Petak.

'Josipović, koji je ionako vrlo popularan, može si proširiti osnovicu potpore među građanima druženjem s čelnicom ORaH-a. Njemu je jasno da je projekt Nacionalnog foruma propao i da tu neće dobiti snažnu potporu, a vjetar iz ORaH-a može mu puno pomoći', kaže Petak.

S druge strane, Josipović i nije neka 'reklama' za ORaH i neće im privući nove simpatizere. 'Za ORaH nije ključna Josipovićeva potpora, nego (ne)uspjeh Vlade i sposobnost Holy da se nosi sa strankama iz centra. Holy mora proširiti priču sa zelenih tema na pitanja koje pokrivaju velike stranke. (...) Što je Vlada neuspješnija, to će Holy dobivati više birača na svoju stranu', kaže Petak.
Tihomir Cipek na njihov odnos gleda više recipročno: 'Od ovakvih susreta i Holy i Josipović imaju podjednak interes. Međusobnom podrškom pokazuju građanima da postoji i alternativna politika od ove koju vode HDZ i SDP', kaže Cipek.

Smatra da su Josipoviću susreti s Holy korisni kako ga birači ne bi do kraja povezivali s SDP-om: 'Veza s neuspješnom Vladom može samo škoditi Josipovićevoj popularnosti, zato mu treba sve popularnija Holy.'

Holy, s druge strane, kaže Cipek, ima potrebu da se uz Josipovića nametne kao vrlo ozbiljna političarka: 'Ona želi susretima s predsjednikom pokazati da je sposobna voditi državnu, a ne neke alternativne politike vezane samo za okoliš i slično. Želi pokazati da ima toliku političku težinu da može voditi čak i Vladu.'

HDZ dobiva sljedeće izbore, SDP ima šanse samo s Holy?

Prema dosadašnjim anketama, u kojima vodi HDZ, a ORaH je na trećem mjestu, Cipeku se čini da će za godinu dana na parlamentarnim izborima pobjedu odnijeti HDZ-ova koalicija. 'Pitanje je samo kako će na izborima proći HDZ-ovi partneri, ali i Čačićeva i Bandićeva lista', rekao je Cipek dodavši da je pristalica teorije 'spirale šutnje' koja kaže da birači desnice nisu skloni odavati svoj politički izbor u anketama. Prema toj teoriji, desnica na izborima uvijek dobije 4-5 posto više glasova nego u anketama.

'Jasno je potpuno da SDP gubi izbore. Moguća je jedino koalicija s ORaH-om, ali to onda ovisi potpuno o rezultatu Mirele Holy. S obzirom na pravilo da ljevica u anketama dobije više nego na izborima, to će biti puno teže nego što se čini. Laburisti su uvijek u anketama dobivali nekoliko postotaka više... No ako lijevi centar ostane na vlasti, Holy je jasno rekla da onda ona želi voditi glavnu riječ...', analizira Cipek.