ŽIVAHNO NA GRADSKOM VIJEĆU SPLITA

Krstulović Opara otišao, Kerum izvrijeđao fotoreportera, Zlatko Dalić podigao temperaturu

02.05.2019 u 12:09

Bionic
Reading

Premda je prije samo dva tjedna izjavio da vijećnici njegove Hrvatske građanske stranke više neće dolaziti na sjednice Gradskog vijeća 'sve dok je Andro Krstulović Opara gradonačelnik', pozvavši ga da podnese ostavku, u četvrtak ujutro dogodilo se upravo suprotno: ne samo da su se oni pojavili u Banovini u punom sastavku, nego je ondje stigao i sam Željko Kerum, što je rijetko viđen prizor

Nije se javljao za riječ, osim kada ga je zasmetao fotograf koji se u jednom trenutku našao njemu iza leđa. 'Gospodin s fotoaparatom ne mora mi ući u usta, ja na mobitelu pišem poruku ženi, da vidim gdje su djeca i to, a on se zaviruje i slika poruke. Udalji se na daljinu, ne možeš mi biti na leđima! To je nekorektno, nepristojno i neljudski, sram vas može biti, gdje vam je poštivanje? Sad izbrišite te slike', uzvrpoljio se Kerum, dok je fotoreporter odgovorio da nije snimio nikakve privatne poruke.

Jakov Prkić iz stranke Pametno, inače fotoreporter po struci, Keruma je upozorio da se nalazi na javnom mjestu na kojemu je snimanje dozvoljeno i da, ukoliko se u medijima doista objavi nešto neprimjereno, ima mogućnost pokrenuti postupak.

'Triba branit' kolegu, jebiga, misli da je to humano', dobacio je Kerum.

Sjednica splitskog Gradskog vijeća nastavljena je nakon što je Kerum prije dva tjedna povukao svoje vijećnike i sasuo rafalnu paljbu na gradonačelnika Krstulovića Oparu, optužujući ga da nije sposoban obavljati svoju dužnost i zazivajući reakciju HDZ-a i Andreja Plenkovića. Kriza gradske vlasti nastavila se razvlačiti po medijima, a pregovori su iza zatvorenih vrata nastavljeni i uoči nastavka sjednice.

Nakon toga gradonačelnik je s dnevnog reda povukao svoj izvještaj o radu za drugu polovicu 2018. godine i više nije ušao u vijećnicu; navodno su mu iskrsnule obveze u Zagrebu.

  • +6
Nastavljena sjednica Gradskog vijeća u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Raspravljalo se o imenovanju ravnateljice Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, oko čega već mjesecima traju prijepori u javnosti, nakon što je splitski HDZ odlučio ne dati novi mandat Tamari Visković i umjesto nje postaviti 'običnog člana' Ivu Uglešića. Kako to nije prihvaćeno, u drugom pokušaju na tom mjestu žele postaviti bivšu rukometnu trenericu Danijelu Ćukušić.

'Pozivamo gradonačelnika koji je uoči izbora javno obećao depolitizaciju kulture da ovdje objasni dokle je došao s realizacijom svog programa. Ovdje se radi o običnoj političkoj trgovini, HDZ se brine za svoje članove i stranačka iskaznica je jedina kvalifikacija', kazala je predsjednica Pametnog Marijana Puljak.

'Zalažete se za depolitizaciju, a prošla ravnateljica bila je politički angažiranja', uzvratio je predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić, dok je njegova stranačka kolegica Ljubica Vrdoljak primijetila da je 'kultura uvijek najpogodniji medij za provođenje ideologije'.

Citirali su se programi i reference, izvlačile ideološke razlike, no Ćukušić je na koncu imenovana glasovima HDZ-a i HGS-a, te vijećnika Mosta Josipa Markotića i Nezavisnih za Hrvatsku Martina Pauka.

Rasprava je nastavljena oko dodjele godišnjih nagrada Grada Splita, koje bi za životno djelo ove godine trebali dobiti kazališni redatelj i antifašist Ante Jelaska te posthumno arhitekt Vjekoslav Ivanišević i bivši gradonačelnik Zvonimir Puljić, dok bi jednu od godišnjih nagrada trebao dobiti iz nogometni izbornik Zlatko Dalić.

'Napravljena je nepravda prema kapetanu Anti Mrvici, radijskom voditelju Jadranu Marinkoviću i pjevaču Đorđu Peruzoviću. Poštujem da je Dalić napravio vrhunsku stvar, ali i ova trojica su također', kazao je Kerum i najavio da će ostati suzdržan. U tom stavu podržao ga je čak i predsjednik Mosta Ante Čikotić, dok je Škorić (HDZ) upozorio da je Komisija za dodjelu priznanja završila svoj posao.

Na Kerumovo inzistiranje proglašena je stanka u kojoj će se ispitati je li moguće proširiti listu nagrađenih, koji bi priznanja trebali dobiti već idućeg tjedna, na blagdan Svetog Dujma.

Ipak, kako se komisija sastavljena od vijećnika i niza vanjskih članova nije mogla sastati u tako kratkom roku, njegovi prijedlozi nisu mogli prihvaćeni, pa su dobitnici nagrada prihvaćeni velikom većinom glasova: s time da je Kerumov HGS u svim slučajevima bio suzdržan. Najveće razilaženje zabilježeno je u slučaju izbornika Zlatka Dalića. Troje vijećnika SDP-a izašlo je iz dvorane, što je Tonći Blažević (HSLS) obrazložio time da im 'nije sjelo srebro na Svjetskom prvenstvu', a u ovom slučaju suzdržani su osim Kerumovih bili i vijećnici Pametnog, svi osim jednoga.